Elaine Brown a la Fira Literal 2018
Elaine Brown a la Fira Literal 2018
Elaine Brown (1943) va ser militant i presidenta del Black Panther Party (BPP) i es considera una figura clau en el pensament revolucionari negre dels Estats Units. Cantant, escriptora i conferenciant, ha dedicat i dedica la seva vida a la política i l’activisme. Va créixer en un barri obrer de la comunitat negra al nord de Filadèlfia i va estudiar en un col·legi de majoria blanca, on va patir les desigualtats de classe. Després d’acabar l’institut, va mudar-se a Califòrnia, on es va matricular a la Universitat de Los Angeles, va treballar com a cambrera i, de mica en mica, es va anar polititzant. Va escriure al diari Harambee, una publicació afroamericana que aglutinava diverses organitzacions panafricanistes i que era un òrgan d’expressió de l’ideari dels panteres negres.

Arran de l’assassinat de Martin Luther King –l’any 1968–, va començar a militar al partit i tot seguit es va involucrar en els programes d’ajuda a les comunitats. El 1974 va ser escollida per Huey Percy Newton, quan ell va marxar a Cuba exiliat, com a líder del partit. Va presidir-lo fins al 1977 i va centrar esforços en l’acció comunitària, implementant el «Programa d’esmorzar gratuït per a l’alumnat de les escoles», un projecte per a garantir el menjar al jovent de la comunitat que es va estendre per tots els estats en els quals hi havia militants, que donava esmorzar a 10.000 infants
abans d’anar al col·legi. El BPP va desenvolupar més de 60 programes socials. Ha dedicat part de la seva vida a la música, i ha gravat dos àlbums de cançons amb contingut polític: Seize The Time (Vault, 1969) i Until Were Free (Motown Records, 1973), aquest últim conté «The Meeting», considerat l’himne de les Panteres Negres.
26 photos · 85 views