Sa Cuca de Sa Mola
La Bèstia de Foc sollerica es va crear l’any 2011 en commemoració del XV aniversari dels Esclatabutzes. L’espectacle de presentació va ser “Sa Llegenda de Sa Mola” i va ser tot un èxit.

Sa Cuca de Sa Mola va ser ideada per els Esclatabutzes i la remodelació i creació va ser de Manuel Alba, escultor.

Sa Cuca de Sa Mola va néixer a partir de la rondalla sollerica del mateix nom, i per a l’espectacle “Sa Llegenda de Sa Mola”, es va fer una adaptació:

Sa Mola és un puig planer de Sóller, que el trobau a man dreta anant an es port.

Fa un covitxol a un costat, i d’allà dins conten que altre temps sortia una cuca, tan feresta, que s’empassolava tothom que poria aplegar.

Si no trobava gent, s’abordava an es penyals, i allà l’hauríeu vista, rac-a-rac rac-a-rac, i vénga talabant i altre tabalant.

Sant Jordi aleshores anava pel món; se tem d’aquest bordell i diu:

- Aquest animal també ho fa massa lleig! Me n’hi vaig, i o jo la mat a ella o ella me mata a mi.

Se n’hi va tot xarpat. Sa cuca l’afina d’enfora, i li surt a l’enquantre, feta un dimoni. Sant Jordi, lluny de recular, s’hi tira damunt, i ja estan embotonats.

Sa cuca aviat fonc benes i Sant Jordi, tot cantant victòria, va desaparèixer, i no l’han vist pus devers Sóller.

Conta la llegenda que passats cents i cents d’anys, un dia de llamps i trons, una guarda de dimonis pasturaven prop de Sa Mola i es remolcaren dins un bassiot ple de fang. Amb això un llamp pegà a un penyal prop d’on eren els dimonis i l’esllevissada gairebé els matà.

I tots enfangats s’aixecaren i contemplaren com havia quedat descoberta una cova molt fosca, i amb això des del fons sortí una flamarada que els va atreure a entrar-hi.

Diu la llegenda que allà dins es produí un pacte.
21 photos · 112 views