Culinair Erfgoed Diner Kleren, huisraad en een koe 2019
Het tweede Culinair Erfgoed Diner zijn we te gast op de deel van Ruth en haar man Aaldert. Zij zijn de derde generatie die boeren op Hoeve Koning Willem III in Frederiksoord.

Hoeve Koning Willem III is (samen met zes andere grote boerderijen) omstreeks 1860 in Frederiksoord gebouwd, in het kader van de reorganisatie van de Maatschappij van Weldadigheid. Dat betekende dat tientallen boerderijtjes van ‘vrijboeren’ werden opgeslokt en ook dat hun (van de Maatschappij geleende) koeien werden overplaatst naar de nieuwe stallen. Een grote verandering voor boeren die hun vee kwijt raakten en sommigen moesten omschakelen van kleinschalige naar grootschalige veehouderij. Een immer actueel thema.

Tijdens dit diner staan we stil bij de lijst van eerste verschaffingen, kleren, huisraad en koe. Het pakket dat de kolonisten 'kregen' wanneer zij aankwamen in de Maatschappij van Weldadigheid. Ze kregen het niet, ze moesten in ruil ervoor aan het werk.

Bewustwording omtrent voedsel, herkomst en smaak is altijd een belangrijk thema bij de Culinair Erfgoed Diners. Tijdens dit diner hebben we stilgestaan bij het melkveebedrijf. Toen en nu. Waarbij een melkproeverij van melk van 3 boerderijen uit de Maatschappij, een diner waarbij een koe van de boerderij van Ruth en Aaldert werd gegeten en van kop tot staart en een rondgang over de landerijen onderdeel waren van het programma.
34 photos · 1 video · 305 views