Projekt X: festival
Kao spektakularna završnica višemjesečnog Projekta X, kojim se kroz radionice i mentorske susrete željelo potaknuti kreativno djelovanje mladih u području suvremene kulture i umjetnosti, u Omladinskom kulturnom centru Palach održao se dvodnevni glazbeno-umjetnički festival, u petak i subotu, 1. i 2. veljače.

Headliner prvog dana festivala bio je zagrebački live techno bend ABOP, odnosno After je bolji od partyja, originalna klupska atrakcija koju čini šest vrhunskih glazbenika, među kojima su i dva bubnjara koji prilikom svirke istovremeno dijele jedan set bubnjeva. Uz njih su na glavnom stejđu Palacha nastupili riječki DJ duo Roland i one n iz kolektiva VHS i RNDM, te mladi ali afirmirani splitski DJ El Commando.
Na tzv. Chill Flooru iste su večeri nastupili pulski funk DJ Kool S, cijenjeni ljubljanski DJ Borka i internacionalni vagabundo iz Pule DJ Sun Matt.

Idućeg dana, u subotu 2. veljače, na glavnoj pozornici nastupili su istaknuti osječki reper Kandžija sa svojim bendom Gole žene, i zagrebačka trap atrakcija High5, nakon kojih je plesnu atmosferu nastavio održavati riječki DJ Tikach.
Chill Floor su te večeri dijelili osječka kantautorica i glazbenica Aklea Neon, mladi vodnjanski producent RINOMA, članica afrobeats/dancehall kolektiva Gang Gang Nina Davis i pulski kolektiv Soul Ting.

Pored glazbenog programa, na festivalu su kroz izložbeni dio bili predstavljeni rezultati radionica čiji su polaznici proteklih nekoliko mjeseci razvijali praktična znanja iz područja akustike prostora, snimanja zvuka, crtanja, performansa, dizajna, stereoskopije, hakiranja, kazališne dramaturgije, sitotiska, video mapinga te video i foto dokumentacije. Besplatne radionice pod vodstvom vrhunskih umjetnika, dizajnera, fotografa i entuzijasta iz raznih drugih područja, bile su namijenjene mladima u dobi između 15 i 25 godina, s ciljem promicanja vrijednosti suvremene umjetnosti i kulture među spomenutom dobnom skupinom.

Uz mentorsko vodstvo članova Drugog mora, festival su osmislili upravo polaznici spomenutih radionica koji na raspolaganju imaju „produkcijski budžet“ za gostujuće izvođače, svu potrebnu opremu i sve ostale važne elemente nužne za organizaciju takvog događaja. Usvojena se znanja na taj način prenose i produbljuju međusobnom komunikacijom polaznika različitih radionica, koji su nastojali kreirati i u praksu provesti program čiji su sadržaj osmišljavali na zajedničkim sastancima.

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more

Više na drugo-more.hr/projekt-x-festival/


✖ Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
✖ Organizacija festivala je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.
✖ Sadržaj komunikacije isključiva je odgovornost Drugog mora.
79 photos · 2 views