El Paraigua 20150117a18 Alt EmpordÃ
El Paraigua, 2014-2015
Alt Empordà
Etapa núm. 9–Dissabte 17 de gener de 2015
Coll d’Horts-Castell de Bac Grillera-Tapis


ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8517318


Descripció de la caminada: Coll dels Horts. Al coll hi ha una cruïlla, prenem el camí de la dreta, lleugerament de baixada; aviat trobarem una desviació a l'esquerra que s'enfila una mica (senyals grogues). Amb 20 min. arribarem a l'església de St. Cristòfol dels Horts, segle XI. Continuem el camí descendent fins un rierol. Des d'aquí el corriol s'enfila fins arribar al collet de Fillola on hi ha un mas del mateix nom.
Seguim el camí a l'esquerra, per sobre del mas. Passat el mas haurem de trobar un corriol a mà esquerra que s'enfila dret, amb notable pendent cap a la serra de Bac Grillera (senyals grocs).
Puig de la Gavarra. El corriol que s'enfila dret ens duu fins la carena de la serra de Bac Grillera. La seguirem fins a trobar el pic més alt on hi ha un vèrtex geodèsic. Les vistes són magnífiques: cap a nord veiem el massís de les Salines i la vall del riu Arnera, afluent de la Muga. Cap a sud veiem les muntanyes de l'alta Garrotxa amb el Bassegoda i les altes valls de la Muga
Castell de Bac Grillera. Hi arribarem carenejant pel corriol senyalitzat. Compte: als peus del Castell haurem de salvar un pas estret amb l'ajuda de cadenes (obviem la difícil grimpada fins dalt del castell, del qual no en resten ni les runes). Salvat el pas de cadenes, el corriol descendeix per un barranc (seguim els senyals grocs) Arribarem al Coll del Fau.
Coll del Fau. Des d'aquí hem de girar en rodó seguint el camí descendent de l'esquerra. Abans però podem pujar a veure l'ermita del Fau. El camí, ample i ben fresat, ens durà a una pista més ampla la qual seguirem en direcció N, cap a l'esquerra.
Can Bac. Hi arribarem per una pista ampla
Mas de la Gavarra. Hi arribarem seguint la pista
Tornem a Coll dels Horts. Per una pista de baixada anem a buscar la Riera dels Horts i arribem a Tapis on hi trobarem els cotxes.


Etapa núm. 10 - Diumenge 18 de gener de 2015
Embassament de Boadella-Serrat de Sentinella

ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8517389

Descripció de la caminada: Farem l’excursió en dues parts. En la primera sortirem de l’aparcament (186 m) pujarem cap a la Serra de Sentinella fins l’anomenat Mirador de la Tortuga (300 m) des d’on es pot veure l’embassament i els penya-segats de la Muga al fons. De tornada als cotxes els agafarem per acostar-nos a l’embassament, fer ganyips a l’àrea de pic-nic i fer una caminadeta plana fins la resclosa (160 m), anar i tornar.
Dades d’interès: L’embassament de Boadella, de 63 hm3, fou construït el 1969 per abastir la ciutat de Figueres, prevenir inundacions i convertir en regadiu terrenys de secà de l’Alt Empordà. Avui dia també abasteix pobles de la conca del Muga com Roses i Empuriabrava i, fins i tot, d’altres conques com ara Llançà i Cadaqués. Tant l’embassament com la resclosa descansen sobre roca granítica.
52 photos · 91 views