El Paraigua 20180120 21 Alt Empordà
Dissabte 20 de gener de 2018
Vilamaniscle- Puig d’Esquers- Sant Miquel de Colera
Descripció de la caminada:
La ruta comença en un ample i còmode aparcament a tocar de la carretera GIV-6032, tot just a l’entrada del poble de Vilamaniscle
Deixem l’aparcament i per mig dels carrers del poble anem pujant fins a la sortida del poble on trobarem una pista forestal.
El Puig d’Esquers és una muntanya doble situada entre els termes de Colera i Llança, a l’Alt Empordà. És una muntanya amb una visió excepcional de la plana empordanesa així com de les petites valls que hi ha entre les ultimes estribacions muntanyenques i el mar, cosa que va fer que s’hi construís una caseta de vigilància per als incendis. Podreu veure la platja de Garbet amb les vinyes que arriben quasi a mar. Durant el trajecte podrem fer alguna petita desviació per a poder visitar algun monument megalític. També podrem observar l’ocupació i transformació del medi natural per l’esser humà: murs de pedra seca, cabanes de pastor on es podia refugiar el pastor o el rabada (el seu ajudant), o bé guardar el bestiar i les eines.
L’últim tram de la sortida ens apropa a l’església de Sant Miquel de Colera, antiga església parroquial del poble de Colera, fins que aquest es va traslladar al costat del mar al segle XVIII.
La ruta no te cap dificultad a destacar, és comode de fer. Els entrebancs els podem trobar en els apropaments als monuments megalítics o bé en la pujada i baixada al puig.
Hem de tenir en compta que es una zona sense ombres on refugiar-se del sol i que estem en una zona on pot bufar la tramuntana.
Botànica: Bosc mixt de pi, alzina i alzina surera amb sotabosc característic: arboç, estepa blanca, borrera, gatosa, ginesta, bruc,etc. i conreus de vinya.

Característiques: Distància: 13,8 km
Desnivell acumulat: 610 m
Temps: 5,00 h, sense comptar aturades

Etapa núm. 10 - Diumenge 21 de gener de 2018
Pont de Molins-Les Escaules-La Muga

Descripció de la caminada:Des de l'aparcament seguim un camí ben fresat que voreja per la banda sud La Muga. Al cap d'uns 2 km de caminar per entre arbres de ribera, freixes i polls molt alts, arribem a una cruïlla on conflueixen els camins d'anada i tornada de l'excursió. Prenem el de la dreta per continuar vorejant La Muga i tornarem pel vessant sud de la vall. Arribem al poble de Les Escaules i ens enfilem al Castell del mateix nom. Des del Castell gaudirem de les vistes de la Serralada Pirinenca, en primer terme Les Salines i Les Alberes i darrera el massís nevat del Canigó.
Esmentarem, a tall d'anècdota, que aquest castell, avui en estat ruïnós, ja fa anys, en Dalí va voler comprar-lo per a la Gala, quan encara estava un xic conservat; l'ajuntament s'hi va negar i, finalment, va comprar el de Púbol
Dades d’interès: El Castell de Les Escaules és dels segles XIV-XV. Edificat sobre les runes d'un altre castell del segle XII. Vigilava la frontera entre els comptats de Besalú i Empúries. Era propietat del vescomte de Rocabertí de Perelada. Actualment en resten les runes de la torre i de les parets.
El rocam que trobarem en tot el recorregut són roques carbonatades, calcàries i margues, a més dels al·luvions dipositats per la Muga.
Veurem en el recorregut grans àrees boscosos de pi blanc cremades en els incendis de fa pocs anys de l'Alt Empordà.
Característiques: Distància: 11,34 km
Desnivell: 332 m
Temps: 3:30 h sense comptar aturades.

Responsables: Mercè Piqueras i Àngel Vila amb l'assessorament d'en Xavier Aurell.

ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/circular-puig-desquers-21...

ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/pont-de-molins-les-escaul...
47 photos · 44 views