new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Els Cingles de Bertí nevats des de rere el Santuari de Puiggraciós, Figaró-Montmany (el Vallès Oriental) | by Jesús Cano Sánchez
Back to album

Els Cingles de Bertí nevats des de rere el Santuari de Puiggraciós, Figaró-Montmany (el Vallès Oriental)

Imatge publicada a les pàgines 100 i 101 del llibre "El Bertí: Flaixos d'una cinglera" (ISBN: 978-84-606-5442-1, Dipòsit legal: B-4165-2015).

 

Els Cingles de Bertí es tracten de les cingleres i relleus que separen l'altiplà del Moianès, zona de contacte dels paisatges submediterranis de la Catalunya humida, amb els ambients mediterranis del Vallès. A llevant estan separats del massís (i del Parc Natural) del Montseny pel Congost, mentre que a ponent són creuats pel Tenes, que produeix espectaculars saltants d'aigua, amb formacions de travertí, a Sant Miquel del Fai, possiblement el lloc més emblemàtic de la zona.

 

Estan formats per materials sedimentaris propis de la Depressió Central Catalana, com són els gresos, les calcàries, les fossilíferes o les margues.

 

Els vessants són coberts per alzinars, pinedes de pins blancs i pinyers i pinassa, garrigues, brolles de romaní i brucs d'hivern. No obstant, també trobem mostres d'altres elements vegetals. De la fauna destaca, sobretot, el senglar, i alguns ocells d'importància notable, com alguns rapinyaires.

 

Algunes valls, a part de la del Fai, que destaquen per ser força tancades, són especialment interessants pel seu paisatge i l'abundant vegetació, com el Sot del Bac, mentre que els Sots Feréstecs tenen el seu interès en la novel.la de Raimon Casellas de la qual han pres el nom. A dalt de la cinglera, destaca l'antiga parròquia rural de Bertí, d'on prenen el nom, i el Clascar, així com aquells camins amb frondosa i frescal vegetació, que permeten una agradable passejada. Els graus, per regla general, ofereixen excel.lents panoràmiques aèries dels llocs de l'entorn, encara que alguns d'ells tasmbé són força dificultosos pel desnivell que salven.

 

La neu és la precipitació d'aigua en forma de multitud de petits cristalls de gel, anomenats flocs de neu. A causa de la seva composició granular, té una estructura suau i flonja, llevat que estigui compactada a causa de la pressió. Generalment la neu es forma per sublimació del vapor d'aigua en les capes altes de l'atmosfera, a una temperatura inferior als 0 °C. La caiguda de precipitació en forma de neu s'anomena nevada.

 

L'ocurrència, quantitat i intensitat de les nevades depèn, entre d'altres factors, de la latitud, l'altura, la distància al mar o l'oceà i de l'estació de l'any.

 

Aquesta imatge ha jugat a Pels camins dels Països Catalans.

 

A Google Maps.

1,269 views
4 faves
15 comments
Taken on January 28, 2006