new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Núvols baixos sobre Barnils, Bertí (Sant Quirze Safaja, el Moianès) | by Jesús Cano Sánchez
Back to photostream

Núvols baixos sobre Barnils, Bertí (Sant Quirze Safaja, el Moianès)

L'arxiu parroquial de Bertí és molt migrat i tardà; això fa que se'n desconeguin força coses de la seva història i de la dels masos que en formaven la feligresia.

 

Barnils (o Bernils) és un dels masos històrics de Bertí que, com molts d'altres, ha estat deshabitat i actualment presenta un estat de ruïna total o pràcticament total. Se'n sap de la seva existència allà per l'any 1279, quan en una disputa de la parròquia amb els seus feligresos per un tribut dit "dels menjars o dels correus", un dels testimonis signants per part dels parroquians era Bernat de Bernils.

 

Al 1497 es va fer un fogatge que dóna la primera llista completa de masos de Bertí; Barnils era un d'aquests masos, juntament amb 8 més.

 

Bertí va començar una fort davallada de poblament a l'inici del segle XX: els 130 habitants de finals del XIX es convertiren en només 30 a principis de la dècada de 1960 i a finals de la mateixa eren només 12. Actualment, només algun resident neorural fa estades aquí, i només de manera temporal. Queda clar que els temps pretèrits foren millor aquí.

 

A Google Maps.

632 views
4 faves
10 comments
Taken on October 21, 2012