new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Dama d'Elx i església de Crist Rei, St. Andreu (Barcelona, el Barcelonès) | by Jesús Cano Sánchez
Back to photostream

Dama d'Elx i església de Crist Rei, St. Andreu (Barcelona, el Barcelonès)

El 1966 l'Ajuntament de Barcelona va voler traçar una plaça dedicada a la població d'Elx als voltants de l'església de Crist Petit del barri La Sagrera. En aquell temps la plaça estava presidida per un baix relleu de la Dama d'Elx realitzat per Ferran Bach-Esteve i Massaneda (Sant Pau de Fenollet, 1929 - Terrassa, 1992), escultor que va produir gran part de la seva obra a la ciutat de Terrassa. L'any 1983 la plaça Jardins d'Elx va ser objecte d'una primera reforma que va abocar al desmantellament del baix relleu suara citat.

 

Vint-i-sis anys després, amb motiu del desenvolupament del Pla Especial de Millora Urbana de La Sagrera, que pretenia grosso modo transformar el barri en punt d'atracció metropolità a través de la nova estació intermodal de l'AVE, la plaça va ser novament remodelada, i fou aleshores quan s'hi afegí l'actual escultura de la Dama d'Elx. Aquesta es troba emplaçada a l'accés principal de la plaça (perpendicular a la façana de l'església de Crist Petit) sobre una jardinera.

 

Es tracta d'una rèplica feta de pedra artificial prenent com a model l'estàtua homòloga localitzada al jaciment arqueològic d'Alcúdia d'Elx l'any 1897, i datada per associació amb el conjunt escultòric íber d'aquesta regió entre els darrers anys del segle V i la primera meitat del segle IV aC. Així, doncs, és una reproducció del bust original realitzat per l'empresa Piedra Artificial Blasco S.L., i encarregada per l'ajuntament alacantí per a la inauguració d'aquest nou espai d'esbarjo a Barcelona al gener del 2009. Efectivament, la Dama d'Elx reposa sobre una base de pedra on s'enclou una placa commemorativa amb la següent inscripció: «Dama d'Elx / S. IV a d. C. Paradigma de l'art ibèric / Donada per l'Ajuntament d'Elx a la ciutat de Barcelona / amb motiu de la remodelació dels Jardins d'Elx / Barcelona, 31 de gener de 2009».

 

En la parròquia de Crist Rei fou avortat el 1971 el primer intent de reunió de l'Assemblea de Catalunya, fet que es commemora en una plaça propera. Aquesta església fou dissenyada per Enric Ferran Josep Lluís Sagnier i Villavecchia, marquès de Sagnier (Barcelona, 21 de març de 1858 – 1 de setembre de 1931), arquitecte català la majoria de les obres del qual es troben a Barcelona; autor prolífic, ha estat possiblement l'arquitecte amb major nombre de construccions a la ciutat comtal (prop de 300 edificis documentats). Aquesta parròquia fou construïda entre els anys 1924 i 1931, la portada de la qual es troba clarament inspirada en l'estil romànic.

 

Aquesta imatge ha jugat a En otro lugar de Flickr.

 

A Google Maps.

926 views
0 faves
7 comments
Taken on April 3, 2012