new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Façana de l'Abat Argerich, Monestir de Montserrat (el Bages) | by Jesús Cano Sánchez
Back to group

Façana de l'Abat Argerich, Monestir de Montserrat (el Bages)

La basílica del monestir de Montserrat s'inscriu, arquitectònicament, entre la tradició gòtica i la renaixentista, que es començava a aplicar al segle XVI a Catalunya. Amb la Guerra del Francès, l'església quedà malmesa i, fins a les darreries del segle XIX, no va poder ser refeta.

 

La nau central -de 68'32 metres de llargada, 21'50 d'amplada i 33'33 d'alçada-, malgrat l'època en què fou construïda, està coberta amb arcs gòtics molt arrodonits i ben recolzats sobre les parets que separen les sis capelles laterals. El conjunt constitueix un edifici força singular entre els monuments de Catalunya, de transició de l'estil gòtic al del renaixement. Després de l'incendi de 1808, només va restar-ne la nau, perdent-se tota la decoració i les obres d'art que hi havia. Va ser restaurada completament al segle XIX, amb una ornamentació bigarrada, d'un estil entre eclèctic i neobizantí, amb elements modernistes que alteraren la línia original de la basílica.

 

Entre el 1992 i el 1996 s'han dut a terme una sèrie d'obres a l'exterior per retornar-li la traça reinaxentista original que havia perdut a causa de diversos afegits i s'ha fet un treball de restauració de l'interior perquè, deixant el to ombrívol que havia adquirit amb el pas dels anys recuperés l'entrada de llum mitjantçant la reobertura dels òculs laterals i del cimbori octogonal. Tots aquests treballs han estat dirigits per l'arquitecte Arcadi Pla.

 

Aquesta imatge juga a En un lugar de Flickr.

 

A Google Maps.

962 views
5 faves
11 comments
Taken on December 4, 2010