new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Claustre, Església de Sta. Anna, Ciutat Vella (Barcelona, el Barcelonès) | by Jesús Cano Sánchez
Back to group

Claustre, Església de Sta. Anna, Ciutat Vella (Barcelona, el Barcelonès)

El que resta de l'antic cenobi de Santa Anna (església, claustre i sala capitular) es troba actualment amagat i reclòs entre modern edificis, formant una placeta tancada al trànsit a la qual s'hi pot accedir des del carrer Santa Anna o des de la plaça Catalunya a través d'un petit carreró.

 

El claustre de l'antic cenobi de Santa Anna, situat al costat de la nau principal de l'església, té planta rectangular i és de dos pisos. El pis més baix, d'arcs apuntats sobre columnes nervades i capitells senzill, seriats, és del segle XV. El pis superior, molt restaurat, és d'arcs rebaixats, del segle XVI.

 

L'any 1141, l'orde del Sant Sepulcre va enviar uns monjos, sota la direcció de Guerau, amb la finalitat d'establir-se a Barcelona, i amb la voluntat d'implantar-se a la resta de la península. La primera notícia que tenim d'aquesta comunitat a la ciutat és del 1145, quan ja hi consta el seu primer prior: Bernat, antic canonge de la catedral de Barcelona.

 

Aquest Bernat s'encarrega d'organitzar el monestir de Barcelona, mentre que Guerau té les funcions de prior general per tota la península. Inicialment es van establir en una església que es trobava prop de la catedral. En aquesta època ja es comencen a registrar donacions a favor de la comunitat i el 1177 s'esmenta la construcció d'una nova església, a l'indret actual. El patrimoni acumulat era en aquell moment molt important. Una butlla del papa Innocenci III (1215) confirmà les propietats del monestir.

 

A Google Maps.

582 views
3 faves
6 comments
Taken on June 4, 2010