new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Iglesia de San Salvador, Zangoza (Navarra, España) | by Jesús Cano Sánchez
Back to photostream

Iglesia de San Salvador, Zangoza (Navarra, España)

Durant la segona meitat del segle XIII, el creixement demogràfic de Sangüesa (en euskera Zangoza) va ser l'origen del barri de la Població, per al servei del qual s'aixecà un nou temple sota l'advocació de Sant Salvador. Segons consta en els documents, l'església estava en obres en 1292.

 

Es tracta d'un temple realitzat en carreus, de capçalera poligonal coberta per volta de draps, i nau única dividida en sis trams, amb voltes de creueria en què destaquen els motius figurats de les seves claus centrals.

 

L'accés es realitza pel frontispici occidental. Arrecerades sota un bast pòrtic afegit al XVI, la portada remet a esquemes estilístics i iconogràfics de finals del segle XIII i principis del XIV. Sota la rosassa de traceria gòtica, sis arquivoltes en arc apuntat, apeadas sobre altres tantes columnes rematades per una faixa correguda de capitells amb motius vegetals, serveixen de marc a timpà i llinda. Les seves imatges representen el tema del Judici Final. En els extrems dels brancals, encara es conserva un decoratiu fris d'arquets trilobulats, distribuïts en dos pisos, presents també en altres edificis gòtics de l'entorn.

 

Presideix el timpà un Crist-Jutge sedent, amb els braços aixecats i les palmes voltes cap a l'espectador, mostrant les nafres de la Passió. Queda flanquejat per quatre figures, dues a cada costat. Les dues més properes són altres tants àngels portant els instruments del martiri, els anomenats arma Christi: la creu i la corona d'espines un, la llança i el que sembla ser un feix de claus l'altre. La parella restant, ocupant els extrems i agenollats per adaptar-se al marc arquitectònic que els acull, són la Verge i Sant Joan en el seu paper de intercessors de la Humanitat. Sota ells, els relleus de la llinda comencen amb la Resurrecció dels Morts, en què els homes, sortint de les seves tombes, s'ordenen en un seguici de implorant en el qual no falten reis, bisbes i monjos, que miren suplicants amb les mans enllaçades al jutge assegut sobre ells. Tanca la seqüència el càstig dels impius, llançats per dimonis a una caldera flamejant que sorgeix de la boca d'un ferotge Leviatan. En les arquivoltes, tres àngels-encara que segurament devien ser quatre-toquen les seves trompes convocant a Judici.

 

Aquesta imatge ha jugat a En un lugar de Flickr.

 

A Google Maps.

1,060 views
4 faves
17 comments
Taken on August 19, 2010