new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Esmorzar de Festa Major, Ermita de St. Bartomeu de Mont-ras, Bigues (el Vallès Oriental) | by Jesús Cano Sánchez
Back to group

Esmorzar de Festa Major, Ermita de St. Bartomeu de Mont-ras, Bigues (el Vallès Oriental)

La xocolata és l'aliment basat en el cacau més conegut i difós en el món pel seu particular sabor, textura i coloració. S'ha discutit l'origen del mot xocolata el qual sembla tenir dues probables arrels. Una de les arrels deriva de la llengua nàhuatl (centre de Mèxic) xococ que significa "agre" o de xocolia, "acidar" i de la terminació átl, "aigua". Altra possible arrel del mot prové del llengua maia (sud-est de Mèxic) chokolhaa que literalment significa "líquid o beguda calenta".

 

La xocolata es va originar a Mèxic, probablement el 1500 aC. Els olmeques, nadius del golf de Mèxic, consumien el cacau. El segle III, la beguda de xocolata era consumida principalment per la classe alta dels maies amb fins cerimonials. En la seva composició, es barrejava el cacau amb bitxo, vainilla, mel, o altres components. Els asteques (segles XI a XVI), a més de consumir la xocolata com a beguda freda pròpia de classes altes, utilitzaven el cacau com a moneda i ho associaven amb Xochiquetzal, la deessa de la fertilitat.

 

Cristòfor Colom va portar alguns grans de cacau per mostrar-los als Reis Catòlics, però ningú no va saber què fer-ne i van ser oblidats. Les fonts originals de producció de cacau a l'època de la Nova Espanya es trobaven als estats mexicans de Chiapas, Tabasco i Oaxaca. Una vegada que els espanyols van conèixer l'existència del fruit i de la beguda que fabricaven els asteques amb ell, van quedar sorpresos per la seva textura i la seva fàcil preparació. S'atribueix a les monges d'Oaxaca la iniciativa de crear amb el cacau una beguda dolça, tal com la coneixem actualment, amb cacau, sucre de canya i canyella. Va tenir gran èxit i de seguida va ser difosa per Espanya i després per la resta d'Europa.

 

A Google Maps.

800 views
0 faves
12 comments
Taken on August 14, 2011