new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Oizko mendilerroa, Hotel Rural Mañe (Mallabia, Bizkaia, Euskal Herria) | by Jesús Cano Sánchez
Back to photostream

Oizko mendilerroa, Hotel Rural Mañe (Mallabia, Bizkaia, Euskal Herria)

Oiz té 1.026 metres d'altitud i és conegut, popularment, com a El Mirador de Biscaia. És un dels més mítics cims del territori històric de Biscaia, al País Basc. Els cims d'Oiz i Zengotitagane formen part d'una cresta allargada les aigües de la qual van a parar a diverses conques fluvials.

 

La seva privilegiada ubicació i la seva altura fan possible que des de la seva cresta i cim pugui controlar-se visualment un espai sorneguerament qualificat per alguns com a "infinit".

 

La muntanya Oiz posseeix una silueta fàcilment identificable fins i tot des de la llunyania, silueta accentuada per les altes torres de comunicacions que s'alcen sobre el seu cim i per la llarga filera de torres eòliques que recorren la carena.

 

La carena d'Oiz representa un dels llocs més emblemàtics de la història de Biscaia i d'Euskal Herria. Durant part de la prehistòria, aquests paratges van ser habitats per gents dedicades al pasturatge, que han deixat la seva petjada en els monuments prehistòrics existents. Més tard es van ser apropant a la vall fins que van acabar conquistant-ho ja en el principi de la nostra era; mostra d'això és la necròpoli de Momoitioko San Joan.

 

Oiz és un dels Montes Bocineros de Biscaia, des dels quals, en temps llunyans, es realitzaven les convocatòries a les "Batzarrak" o Juntes de Gernka. Aquesta convocatòria es realitzava mitjançant fogueres i tocant botzines de banya.

 

Oiz també és mite i llegenda; perquè també aquí, Mari, "la Dama d'Anboto", té el seu estatge. Explica la tradició que cada set anys, Mari es trasllada d'Anboto a Oiz, i que el temps, bo o dolent, i les collites, abundants o escasses, dependran del lloc on es trobi.

 

A Google Maps.

577 views
8 faves
11 comments
Taken on August 26, 2019