new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Riells del Fai (el Vallès Oriental) | by Jesús Cano Sánchez
Back to photostream

Riells del Fai (el Vallès Oriental)

Riells del Fai és un poble situat al nord-oest de Bigues, a llevant de Sant Feliu de Codines i al sud-oest de l'antic poble de Sant Pere de Bertí. És als peus dels Cingles de Bertí i del monestir de Sant Miquel del Fai, a la capçalera de la vall del Tenes. S'hi accedeix per la carretera BV-1483, d'un quilòmetre de llargada, que arrenca de la BP-1432 en el seu punt quilomètric 22,4, uns dos quilòmetres al nord-oest de Bigues.

 

El filòleg Joan Coromines estableix que Riells procedeix del diminutiu romànic del primitiu riu, fent referència als nombrosos riuets que l'orografia del lloc formen en aquest vessant dels Cingles de Bertí.

 

El Tenes constitueix l'eix vertebrador d'aquest antic terme; aquest riu entra en terres de Riells del Fai a Sant Miquel del Fai, on fa l'espectacular saltant d'aigua que dóna nom al territori: “fall” o “fai”, segons la pronúncia local. De seguida, ja dessota la cinglera que acull el monestir de Sant Miquel del Fai, se li ajunta el Rossinyol, que també fa un saltant molt vistós quan plou. Ja al fons de la vall s'hi ajunten, per l'esquerra, el Torrent del Gat, a la Madella, i el Torrent de Llòbrega, al Molí de la Pineda. Justament en rebre el torrent de Llòbrega s'acaba la Vall de Sant Miquel, que s'estén des de Sant Miquel del Fai fins al Molí de la Pineda. A l'alçada del Regassol rep per la dreta el torrent de la Bassella, que baixa de Sant Feliu de Codines. Al cap de poc, en haver deixat enrere Can Margarit i de rebre per l'esquerra el torrent de Can Canals, entra en terres del poble de Bigues.

 

Aquestes tres són les unitats geogràfiques bàsiques del terme del poble de Riells del Fai: la Vall de Sant Miquel, la del torrent de Llòbrega i la del torrent de la Bassella i torrent del Villar (part superior de la vall del de la Bassella), tot i que en aquesta darrera vall, només la meitat meridional pertany a Bigues i Riells; la septentrional és de Sant Feliu de Codines. Caldria afegir-n'hi una quarta: la del torrent de Can Canals, que ja ha estat esmentat, tot i que aquesta vall és ja termenal amb el terme del poble de Bigues. El fet que els termes dels dos pobles estiguin fusionats en el de Bigues i Riells desdibuixa una mica en l'actualitat aquesta realitat geogràfica, però l'adscripció parroquial de les masies encara la fa present.

 

L'església parroquial de Sant Vicenç, d'origen romànic, és l'element arquitectònic més destacat del municipi, sobretot per la figuera que ha crescut a la part superior del campanar.

 

A Google Maps.

400 views
6 faves
6 comments
Taken on October 3, 2019