new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Arribant a l'Ermita de la Pietat, Ulldecona (el Montsià) | by Jesús Cano Sánchez
Back to group

Arribant a l'Ermita de la Pietat, Ulldecona (el Montsià)

La Pietat és un santuari i ermita adossat a les parets de la Mola de Godall o Serra de l'Ermita, al nord-oest d'Ulldecona i protegit com a bé cultural d'interès local. S'hi pot accedir pel camí tradicional de l'Ermita, bordejant la Serra, o pel que comunica l'Ermita amb la carretera comarcal que va a Tortosa, a uns 4 quilòmetres d'Ulldecona.

 

El conjunt consta d'església i hostatgeria, una davant de l'altre, amb un porxo central de dos pisos, el superior amb una galeria d'arcs rodons, que serveix d'accés a les dues. Separada del cos principal, una altra edificació auxiliar més senzilla. Davant el santuari hi ha una plaça ampla, remodelada i ampliada el 1982. Un mur de maçoneria d'uns 2,5 metres d'alçada, tanca el recinte de l'ermita, fora del qual hi ha encara una ampla esplanada que es fa servir d'aparcament, una terrassa... A l'alçada de la carretera Tortosa-Ulldecona, una petita capella que indica on comença el camí cap a l'Ermita.

 

L'edifici de l'hostatgeria consta de planta baixa i tres pisos de nivell irregular. Conserva les estructures de les primitives capelles romànica (segle XIII) i gòtica (segles XIV i XV). La teulada és a dues vessants.

 

La planta de l'església és una nau rectangular i absis poligonal, porta d'accés sota el porxo de l'hostatgeria, en forma d'arc de mig punt de dovelles i brancals de pedra i cor als peus de la nau. Coberta amb volta de canó a la nau i de creueria a l'absis i les capelles. A banda i banda de l'absis s'hi troben la sagristia i la sala d'exvots. Al mur frontal de l'absis hi ha l'obertura del cambril amb la imatge de la Verge. Sagristia de planta irregular i sector de volta de creueria a través de la qual s'accedeix al cambril, estança quadrada gran amb escala per a pujar fins a la Verge. A l'exterior, contraforts entre capelles i campanar quadrat molt senzill. Murs de maçoneria arrebossada i emblanquinada amb carreus de pedra en les estructures portants. Teulada a dues vessants amb teula àrab.

 

A Google Maps.

722 views
4 faves
2 comments
Taken on March 10, 2018