new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Monells rural (el Baix Empordà) | by Jesús Cano Sánchez
Back to group

Monells rural (el Baix Empordà)

Monells és una de les poblacions del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, el més extens del Baix Empordà. Queda en un dels vèrtex del municipi, i està dividit en dues barriades per la riera del Rissec, en el punt on la vall d'aquest rieral, afluent del Daró, comença a eixamplar-se en entrar a la plana.

 

El barri del Castell, a la dreta de la riera, és un petit conjunt urbà organitzat al voltant de la magnífica plaça Major, que en gran part és porxada. Aquesta plaça era l'escenari d'un antic i molt important mercat que se celebrava durant l'època medieval i fins al segle XVII. Jaume I, de qui pren el nom la plaça, va disposar a l'any 1234 que s'utilitzés com a patró de mesura dels cereals per a tot el bisbat de Girona la mitgera de la població de Monells. L'antic castell que dóna nom a la barriada estava situat a la part més alta del turó i pràcticament no se n'ha conservat res; no obstant això, sí que han quedat restes, molt evidents, de les muralles originals.

 

En el barri de la Riera mereixen una visita el carrer de la Riera i l'església parroquial gòtica de Sant Genís, tot i que ja se'n té constància a l'any 1019.

 

A Google Maps.

980 views
5 faves
39 comments
Taken on June 7, 2009