new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Ermita de Sant Bartomeu de Mont-ras (any 1962), Bigues (el Vallès Oriental) | by Jesús Cano Sánchez
Back to photostream

Ermita de Sant Bartomeu de Mont-ras (any 1962), Bigues (el Vallès Oriental)

Sant Bartomeu de Mont-ras és una capella que es troba a un extrem de la urbanització del Serrat, en el límit dels termes municipals de Bigues i Riells i de l'Ametlla del Vallès, en la vessant meridional del Puig-Graciós a la zona de la Vall Roja, a uns 510 metres d'alçada. És accessible a partir de la carretera de Sant Bartomeu, que és un trencant de la que va de l'Ametlla al Santuari de Puig-Graciós.

 

Sant Bartomeu de Mont-ras és un edifici d'origen romànic, edificat al segle XII, consta d'una nau de planta rectangular dividida en quatre parts mitjançant arcs torals, i absis carrat a la zona de ponent. L'antiga porta romànica es troba al mur de migdia. Les reformes que van fer-se a l'ermita durant el segle XVII consistiren el la construcció d'una nova porta d'accés, de llinda plana, i de la d'un campanar d'espadanya amb dues arcades de mig punt al mur de llevant, on hi havia l'antic presbiteri. Al mur de llevant també hi trobem un petit ull de bou.

 

L'ermita ja es troba documentada a l'Acta de Consagració de l'any 1123 en la definició dels límits de la parròquia de l'Ametlla, mentre que al 1156 constava com a sufragània de Bigues. Durant el període de la Baronia de Montbui va ser parròquia independent, però a les acaballes del segle XIV va ser afegida a la parròquia de Montmany. Avui en dia forma part de la parròquia de l'Ametlla.

 

Coneguda popularment com "de les Vespes", degut a que una munió d'aquests animals van protegir les campanes de l'expoliació durant la Guerra Civil espanyola. Aquesta anècdota ha originat els aplecs de motos "Vespas" i de cotxes antics des dels anys 50, que encara avui segueix celebrant-se el dia de Sant Esteve. Un altre acte popular que s'hi celebra és la Festa Major el cap de setmana anterior a la de l'Ametlla, per evitar la coincidència amb aquesta (Sant Bartomeu és el 24 d'agost i Sant Genís, patró de l'Ametlla, l'endemà).

 

Degut al seu deteriorament al llarg dels anys, es va crear l'Associació d'Amics de l'Ermita de Sant Bartomeu, que actualment s'encarrega de fer tasques de restauració i de manteniment de l'ermita.

 

A Google Maps.

2,323 views
5 faves
19 comments
Taken sometime in 1962