Offices for The Junta de Castilla y León
HORTUS CONCLUSUS
Alberto Campo Baeza

In collaboration with Pablo Fernández Lorenzo, Pablo Redondo Díez, Alfonso González Gaisán and Francisco Blanco Velasco

We raise high stone walls built of the same stone as the Zamora Cathedral, that follow the outline of the site, like a box open to the sky. We thus achieve a secret garden in which we conserve and plant leafy trees, aromatic plants and flowers.

And we open openings in these stone walls that frame, from within, the cathedral, the landscape and the surrounding buildings. And in this verdant garden we build a transparent glass box that makes it seem as if one is working within the garden.

For the stone wall, qualities and dimensions were studied to express the strength of the stone in the same way as it is in the Cathedral. The same stone in large dimensions and with great thickness that accentuate the strength of the proposal.

For the building itself, a glazed and perfectly controlled facade was conceived, with maximum simplicity in its construction system. The facade works actively in regard to the climate, able to hold in heat in the winter (greenhouse effect) and at the same time to expel the heat and protect the building in the summer (ventilated facade)

It is a stone box open to the sky that holds a crystalline box and protects it and tempers it, immersed in the midst of a wonderful garden.
24 photos · 2,893 views