new icn messageflickr-free-ic3d pan white

Shooting Stars

EXPLORED 15/08/09

 

Nyáron a Perseidák látványos csillaghullást hoznak, idén a maximumot augusztus 13.-án hajnalra becsülték. Pénteken este - a délután átvonult front mögött - tiszta volt az ég és ragyogtak a csillagok. A hőmérséklet biztatóan zuhant, az előrejelzés sem ígért felhőket, minden adott volt egy kis meteorozáshoz. Riadóztattam egyik barátomat és felmentünk Lajosforráshoz. A kocsiból kiszállva az égen csak úgy szikráztak a csillagok, fényesen világított a Jupiter és a Tejút is szépen fodrozódott.

Láttunk jónéhány hullócsillagot, de sajnos ezek mind túl gyorsak és túl halványak voltak ahhoz, hogy látványosak legyenek a képeken. Utólag kiderült, hogy a több napos borultságot felváltó derült égbolt pont egy meteorszegény időszakra esett. Ez a kép így csak amolyan mellékterméke a meteorvadászatnak.

 

+ + +

 

The Perseids meteor shower is visible from mid-July each year, with the peak in activity being between August 9 and 14, depending on the particular location of the stream.

 

Yesterday evening (14/08/2009) I looked out the window. It was a fine night, and the black sky was dotted with stars. Perfect conditions for spotting shooting stars. I called my friend and we drove up to the hills to Lajosforrás (~Louis Spring).

We saw dozens of shooting stars, but unfortunately they were too fast and too faint to catch them "on film" even with ISO1600.

This image is a "by-product" of shooting the shooting stars :)

 

Exposure: 99mins (99*60sec), f/4, ISO1600, f=8mm

Lens: MC Peleng 8mm F3.5, FOV: 168°*110°

Stacked with Startrails.exe

 

If you liked this, you're gonna love that :)

 

Something similar with Leonids 2009

Perseid 2010

5,225 views
65 faves
22 comments
Taken on August 14, 2009