new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Wood Cranesbill | by The Autodidact Photographer
Back to photostream

Wood Cranesbill

Skogstorkenebb / Wood Cranesbill - Geranium silvaticum

 

Geranium sylvaticum, commonly called Wood Cranesbill or (in North America) Woodland Geranium, is a plant species in the genus Geranium belonging to Geraniaceae. The Wood Geranium of North America is the related G. maculatum, called "Spotted Cranesbill" or "Wild Cranesbill" in Europe.

Depending on soil conditions, the flowers range from a mauve color to sky blue.

The flowers of G. sylvaticum yield a blue-gray dye that was used in ancient Europe to dye war cloaks, believing it would protect them in battle. For this reason G. sylvaticum was called Odin's Grace. (Source: Wikipedia)

 

Skogstorkenebb (Geranium sylvaticum) er i Norge en meget vanlig plante i storkenebbfamilien. Den kan bli 20-80 cm høy og har fiolette, rødfiolette eller hvite blomster. Bladene er kantete i omriss og har dype skar mellom de (oftest) sju bladflikene (herav det alternative navnet "sjuskjære").

Skogstorkenebb er vanlig i hele landet til godt over skoggrensa, med unntak av ytre kyststrøk i sør hvor den er sjelden eller mangler helt[1]. Vanlige voksesteder er skog, skogkanter og eng.

Blomstene har fem kronblad og sitter 2(3) på relativt korte blomsterskaft. Blomstene har nektar og pollineres av humler, blomsterfluer og andre fluer[2]. Kronbladene har saftmerker i form av lyse striper som går inn mot sentrum av blomsten og ultrafiolett lys viser at det er sterk kontrast mellom senter og ytterkantene av blomsten.[3] Disse fargemerkene fungerer som retningsvisere for pollinatorer som søker nektaren som skilles ut i midten av blomsten. Innerst mot midten har kronbladene bittesmå hår som C. K. Sprengel tolket som beskyttelse av nektaren mot å bli vasket bort av regn. Sprengels observasjoner av skogstorkenebb inspirerte han til videre studier av blomstermorfologi og -funksjon og denne planta kan derfor sies å ha inspirert starten av pollineringsbiologien.

Blomstene er protandriske og de ti pollenbærerne som foreligger i to kretser modnes etter tur. Skogstorkenebb er avhengig av insekter for god fruktsetting og selv om blomstene i noen grad er i stand til å sjølpollinere, blir resultatet gjerne dårlig pga. innavlsdepresjon. (Kilde: Wikipedia)

 

© Aslak Tronrud 2013

2,181 views
10 faves
2 comments
Taken on July 6, 2013