new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Physalis alkekeng / echte lampionnen | by annemiel
Back to photostream

Physalis alkekeng / echte lampionnen

Echte lampionplant (Physalis alkekengi) is een 25 - 120 cm hoge vaste plant uit de Nachtschadefamilie (Solanaceae). De vierkante stengels bevatten verspreid staande, gesteelde bladeren. De bladstelen zijn 1-6 cm lang. De plant is verspreid behaard.

De okselstandig geplaatste, 2-3 cm grote, witte stervormige[1], bloemen groeien om de beurt. Tijdens de bloei zijn de groene kelkbladen 5-8 mm lang en hebben ze driehoekige tanden[1]. Na de bloei groeit de kelk uit tot ze de vrucht omvat. Dit vormt de fraaie oranje, 4-5 cm grote lampion waaraan de plant zijn naam te danken heeft. De bloeiperiode loopt van juni tot september[1].

De oorsprong van de echte lampionplant is onzeker. Heukels flora vermeldt Zuidoost Europa[1], Maggie Whitson en Paul S. Manos noemen China[2]. Ook Japan wordt vaak genoemd. In Europa komt ze in grote delen van midden-Europa verwilderd voor

 

De fraaie oranje lampionnen kunnen in droogboeketten worden gebruikt. Pluk hiervoor de takken na de bloei, en laat ze enkele weken ondersteboven drogen[3].

 

De rode vruchten van de tuinplant kunnen gegeten worden. Ze worden o.a. in marmelades, dranken, en desserts gebruikt. Ook gedompeld in vloeibare chocolade worden ze wel genuttigd. De smaak ligt tussen zoet en zoetzuur. Ze bevatten suikers[4], citroenzuur[4], vitamine C[4], physaline[4] en ijzer.

Op oude schilderijen wordt de plant vaak gebruikt om een herfststemming te creëren.

 

De bloemen zijn giftig, maar sommige huisdieren, zoals katten, worden hier niet door afgeschrikt. Huidcontact met de olieachtige oppervlakte van de plant kan tot allergische reacties leiden.

Wie de plant wil zaaien, kan dit gemakkelijk in mei doen. Hoewel de plant als vaste plant bekend staat, is overhouden in tuinen in de Benelux lastig. De bovengrondse delen sterven in het najaar af. Wel komt de plant in het voorjaar weer op. Vaak is enige beteugeling van het zich uitbreidende wortelstelsel in de tuin noodzakelijk, ze heeft de neiging te woekeren[3].

715 views
3 faves
4 comments
Taken on September 23, 2007