new icn messageflickr-free-ic3d pan white
User Generated Money euh.... Content | by han Soete
Back to photostream

User Generated Money euh.... Content

Met redelijk grote verwachtingen trok ik gisteren avond naar The user is the content’: a debate. De namen op de affiche logen er niet om: Lulu.com, Creative Commons, de mensen achter drupal, BBC, ... mensen met ervaring in User Generated Content al bleek al gauw dat het vooral gewoon ging om User Generated Money.

 

Wat moet je verwachten als naar een panel gesprek gaat over User Generated Content?

 

Een discussie over hoe je die gebruiker beter en meer in het creëeren, evelaueren, .... van inhoud kan betrekken?

Zijn de markt mechanismen geen rem op de verdere ontwikkeling van internet, het betrekken van de gebruiker, ....?

Een debat over de plaats die burgemerdia innemen, zouden kunnen innemen of best niet innemen in het media landschap.

Is het eigenlijk wel gezond dat burgermedia & User Generated Content in concurrentie treden met de professionele media en daardoor verloning en werkomstandigheden van de professionals nog verder onder druk zetten?

...

 

Geen van die vragen stond centraal in het panelgesprek. Misschien was dat omdat het panel eerder leek op een old boy's club die eigenlijk liever een avondje in de kroeg (of op terrasje) was blijven kletsen.

Ik heb al moeite met al de poeha die de laatste tijd wordt verkocht rond web2 en de hypes die elkaar aan een ijltempo opvolgen. De maatschappelijke relevantie ontgaat me dikwijls volledig ze lijken me enkel relevant om de verkoopcijfers van de ene of andere producent / verkoper / .... even te laten pieken. Dat was ook voor het panel de maatstaf : maatschappelijk relevantie werd gemeten aan winstcijfers,... Alsof "winst" de enige maatstaf is voor maatschappelijke relevantie. Indymedia.be bestaat bijna 7 jaar, heeft dagelijks een kleine 5.000 bezoekers, meer dan 100 vaste correspondenten, .... maar maakt geen cent winst.

 

"Europa is achterlijk omdat ons onderwijs veel te weinig samenwerkt met ondernemingen. Veel van die onderzoekers zouden toch beter een bedrijfje oprichten."

"Een jaar geleden was er slecht één auteur die kon leven van zijn publicaties op Lulu.com, vandaag zijn het twee dozijn."

"Met Redhat gebruikten we software van enkele honderden teams die vrije software ontwikkelen, we bundelen die software en verkopen en hem dan. Het geld dat we daarmee verdien gaat niet naar die ontwikkelaars maar het eten voor mijn poes en de klantenservice."

Het was alsof het panel werd ingepalmd door ultra liberalen en Neoconservatieven. Jawel zelfs het verwijt van Bush over het oude Europa werd er zonder tegenspraak overgenomen.

 

Onderhuids kon je voelen dat er onder de panelleden en experts serieus meningsverschillen waren over politiek, maatschappij visie, ... maar men had er blijkbaar voor gekozen om die tegenstellingen even te begraven. Dan maar liever een avondje gezellig ongevaarlijk keuvelen over blog, podcasts, Vlogs,.... De man van SABAN was één van de weinige in het panel die af en toe eens terugkoppelde naar de maatschappelijk context waarin we leven. Het enige verhaal dat echt over User generated Content ging kwam van Dick Rijcken die enkele mooie voorbeelden culturele sector aanreikte. - Hoe kinderen de collectie van museum ordenen (all rode stukken bij elkaar) en hoe dat zeer verfrissende tentoonstelling leidde.-

 

Van een paar deelnemers begreep ik dat de gesprekken onder experten in de namiddag boeiender en rijker waren.

 

 

917 views
0 faves
0 comments
Taken on April 26, 2007