Roger Roger (Can.)
Madeleine Roger & Lucas Roger (Can.) @ The Blue Room Sessions, Verkadefabriek. 's-Hertogenbosch, The Netherlands. 2018-03-06.
Dinsdag 6 maart waren we getuige van een intiem optreden van Madeleine en Lucas Roger uit Winnipeg, West-Canada. Onder de naam Roger Roger vertolkten zij een twintigtal, perfect op elkaar afgestemde nummers, waaronder 7 songs van het album Fairweather uit 2016. De opkomst was niet erg groot, slechts een 50 tal bezoekers. Dat zijn we niet meer gewend want de laatste Blue Room Sessions waren steeds (zo goed als) uitverkocht. Wellicht kwam het doordat het duo relatief onbekend is bij onze bezoekers. De thuisblijvers hebben ons inziens daardoor een kans gemist.

De 1e set begon met 13 Crows en Montana. Daarna speelden ze O Rainy Day, opgedragen aan de Weense architect en kunstenaar Hundertwasser, van wiens kunst met name Madeleine Roger erg onder de indruk is. De verwantschap met de taal (hun moeder heeft de Duitse nationaliteit) zal daar zeker een rol in spelen.

O Rainy Day
Will you watercolour me
I’m feeling pale and portly
Only rain will rescue me

Het duo Roger Roger speelde dinsdagavond vooral relaxed en perfect op elkaar inspelend. Wat meteen opvalt in hun songs en verhalen is hun verbondenheid met familie en met de natuur. Met vrienden trokken zij ooit 4 maanden door Azië, naar India en Nepal, om vervolgens vol heimwee terug te keren naar de rotsen, bomen en meren van de "Canadian Wilderness". Madeleine zélf reist regelmatig per trein naar een cottage in the middle of nowhere om inspiratie op te doen voor het schrijven van nieuwe songs. Deze ontstaan zelfs tijdens de lange treinreis ernaartoe "I woke up at 8.30, watching the lakes freeze with littte christals on the water and a fully formed song came up ... This way for me"

Gewend aan de uitgestrektheid van Canada valt het de Rogers op hoe klein Nederland eigenlijk is. "De langste reis was slechts 1 uur en 15 minuten". Vanaf waar zij wonen is het 30 uur rijden via Highway no: 1 (de enige) naar bijvoorbeeld British Columbia en 26 uur als ze de andere kant uit willen. "Als onze hond wegloopt zien we hem na 2 dagen nóg lopen".

De gitaren waarop ze spelen zijn zelf gemaakt door Lucas die in het dagelijkse leven de kost verdient met het bouwen ervan in zijn winkel. Daarnaast repareert hij oldtimers. Madeleine is het kunstzinnige deel van de twins en o.a. verantwoordelijk voor artwork en design van het album Fairweather. Na een opleiding aan het theater kwam ze erachter dat ze toch het liefst gitaar speelt. Ze stopte met Shakespeare en noemde het "the best decision".

Verder ging het uiteraard ook over de liefde, de zg. "Relationship Set" met nummers als Another Girl's Shoes, Take my Time en Sweet Surprise (de toegift).

Roger Roger was goed voor een aangename avond met mooie songs waarbij je, zoals een bezoekster zo treffend zei, "wordt teruggeworpen op het kleine, het sobere, de natuur en de liefde. Daar word je rustig van"
22 photos · 11 views