Edgelarks (UK)
Phillip Henry & Hannah Martin (UK) @ The Blue Room Sessions, Verkadefabriek. 's-Hertogenbosch, The Netherlands. 2017-11-31-21.
Één leeuwerik maakt nog geen zomer...

In dit geval maken we echter een uitzondering, want - om in vogeltermen te blijven-, Hannah zong dinsdag 21 november als een nachtegaal. Zo ook tijdens de vertolking van “Song of the jay, voorafgegaan door een anekdote over Vlaamse gaaien (Jaybirds) die zich bekommeren om dode vreemde vogels, hen een mooie begrafenis bezorgen en daarbij zo luidruchtig treuren als was het hun eigen familie. Dit alles vergezeld van de oosterse klanken van de Chatturangui van Phillip Henry, die in 2008 met Hannah naar Calcutta afreisde om les te krijgen van Pandit Debashish Bhattacharya, de belangrijkste slide-gitarist van India. Dit instrument bepaalt sindsdien het kenmerkende geluid van de band die zich sinds kort presenteert onder de naam Edgelarks.

Op het podium stonden overigens meer uitzonderlijke instrumenten. Phillip bespeelde o.a. de Dobro, Weissenborn, electric lapsteel en beatbox mondharmonica. Hannah nam de banjo, fiddle, tenor-gitaar en shruti-box, voor haar rekening. Vóór het podium (wellicht niet gezien door de achterste rijen) een duidelijk statement “We love Europe. Bollocks to Brexit!

Van alle songs waren er tenminst 7 van het nieuwe album “Edgelarks” waaronder het sfeervolle Undelivered, aangekondigd als Dutch song, over een koffer vol nooit afgeleverde brieven uit de 17e eeuw en ontdekt door Nederlandse historici. Gevolgd door Hannah’s relaas over hun reis vol heimwee door Australië en het grotendeels lege Tasmanië waar zij een wegwijzer tegenkwamen die leidde tot de song "Signposts". Dat een wegwijzer met links “15 miles from paradise” en rechts “5 miles to nowhere else” kan leiden tot een sfeervolle song bewijst het talent van dit duo.

Naast uitstekende muziek zat het optreden vol verhalen variërend van solidariteit (Yarls’s Wood) met vrouwen in een asielzoekerscentrum tot Brad Pitt, die in het landelijke Exmouth Town Devon een onsterfelijke status verwierf door regelmatig de locale pub te bezoeken tijdens het schieten van de film “The big short’ (Caravans)

Kortom een avond vol prachtige muziek en vermakelijke anekdotes.
23 photos · 21 views