Sam Baker (USA)
(with Bart de Win (NL) @ The Blue Room Sessions, Verkadefabriek. 's-Hertogenbosch, The Netherlands. 2018-01-23.
Dinsdag 23 januari jl. speelde Sam Baker voor een uitverkochte zaal. Hij tourt momenteel door Nederland ter promotie van zijn album Land of Doubt. Baker kwam zonder zijn begeleider, die door een verlopen paspoort de UK niet kon verlaten. Bart de Win zorgde echter voor vervanging op niveau met zijn piano- en accordeonspel. Ondanks de korte "inwerktijd" speelde hij kundig en vindingrijk in op de soms onverwachte wendingen van Baker's zang. Bij tijd en wijle wist De Win zelfs met klassiek klinkende intervallen het optreden te verrijken.

Schrijfster dezes weet, in tegenstelling tot de doorgewinterde fans, zo goed als niets van Sam Baker, maar gelukkig is daar o.a. het interview in de Leeuwarder Courant van Peter Bruyn, waarin de lotgevallen van Baker uitgebreid worden beschreven. Hier in het kort de voorgeschiedenis...

Ruim 30 jaar geleden ontsnapt de uit Texas afkomstige Baker aan de dood. Hij zit tijdens een trektocht door Peru in een trein, wanneer plotseling een bom ontploft in zijn coupé. Gevolg; een dozijn doden en tientallen zwaargewonden waaronder Baker, die hersenschade, gehoorschade, een verbrijzelde hand en heel veel bloedverlies oploopt en daarna geruime tijd verlamd is en moet revalideren.

Tijdens zijn optreden vertelt hij over zijn ontmoeting in die coupé met een Duits jongetje dat met zijn moeder tegenover hem zat en in een klap werd gedood in een strijd waar zij part noch deel aan hadden. Dit ongeluk en de verstrekkende gevolgen ervan heeft grote impact gehad op zijn verdere leven. Geïnspireerd door het goede in de mens ("it opened a door to goodness") legde hij zijn traumatische ervaring in de jaren daarna vast op albums als Mercy uit 2004, Pretty World uit 2007 en Cotton uit 2009. Zijn hele loopbaan staat tot en met heden in het teken van dit dramatische voorval.

We zagen dinsdag een aimabele man, een verteller, een geëngageerd persoon. Dat bleek ook uit zijn songteksten. In het (verzoek)nummer Migrants -met uitstekende accordeon begeleiding door De Win- uit hij zijn verontwaardiging over het dramatische lot van de door mensensmokkelaars naar de grens gebrachte Mexicanen, hoe zij vervolgens aan hun lot werden overgelaten, uiteindelijk de dood vonden en dat dit bericht destijds slechts twaalf regels opleverde in een lokale krant.

"Well it is not that far
The smuggler said
You walk north one day
Across la cabeza prieta
Just keep walking to interstate eight
Well they walked that day
The next
And the next
And the water it ran out one by one
Ay mijitos
They looked like dried leaves
Scattered in the sun"

Baker is weliswaar geen groot gitaarspeler of zanger, een direct gevolg van zijn ongeluk, maar een man waar vele bewonderaars op af komen, getuige het enthousiaste publiek dat niet naliet tussendoor wat verzoeknummers richting podium te roepen. Op de setlist van afgelopen dinsdag stonden een aantal nummers van zijn laatste CD zoals Summer Wind, Same Kind Of Blue (over een ontheemde Vietnamveteraan in Amerika) Margaret, Leave en de titelsong Land of doubt. Van het album Mercy o.a.Truale en Waves. Van het album Pretty World de titelsong, orphan, odessa en broken fingers en van het album Say Grace uit (2013) say grace en Go in peace.

De titel van het laatste album Land of Doubt verwijst naar Baker's constatering dat het leven wordt beheerst door een gevoel van vertwijfeling en weinig vertrouwen. Toch is hij, zoals gezegd, het goede in de mens nooit uit het oog verloren.

Ook dit keer kijken we terug op een fijn optreden met een groot feelgood gehalte.
20 photos · 35 views