new icn messageflickr-free-ic3d pan white

Adult Content

You must be signed in to see this content. Sign in

Back to photostream

SAIL AMSTERDAM "lessen uit het verleden" APERTE LEUGENS VAN DE GEMEENTE AMSTERDAM & MUSEA

APERTE LEUGENS VAN GEMEENTE AMSTERDAM over het SAIL 2015 programma. Ik citeer uit het huis aan huis blad van de Gemeente zelve en hoorde het ook uit de mond van burgermeester van der Laan (op het NOS nieuws van zondag 23 augustus) dat SAIL ook historisch zo leerzaam was. (1) Lees hardop wat er in het huis-aan-huisblad van de gemeente staat:

 

"Tijdens deze editie wil SAIL onder het thema 'van Gouden verleden naar Gouden toekomst' ingaan op de lessen uit het verleden die deze schepen ons leren."

 

Nergens in de hele SAIL manifestatie werd aandacht besteed aan de slavenschepen en slavenhandel en de rol van de stad Amsterdam, in tegendeel dat verleden werd geheel weggewerkt en is nergens aan de orde gekomen. De Gemeente liet na van de plaatselijke musea die geld uit de gemeentelijke kas ontvangen te eisen dat zij vorm zouden geven aan het tonen aan al die miljoenen bezoekers wat de Zwarte kant van het Gouden verleden van deze stad is.

-

Het Amsterdam Museum had geen speciaal fors programma om het mogelijk te maken voor al die honderdduizenden bezoekers om door de andere kant van die mooie schepen te laten zien hen te helpen na te denken over het verband tussen de schoonheid van een zeilschip nu en de historische realiteit van slavenhandel en belabberde werkomstandigheden aan boord destijds... stimuleren van debat voor mensen om een eigen balans te kunnen op maken... "te leren van het verleden."

Ja academici (die weten het wel), maar hier was een massa-publiek en een unieke kans voor het verbreden van historisch besef, ook het nieuwste onderzoek en wetenschappelijk debat onder een groot publiek te brengen.

-

Het Stadsarchief dat veel goed onderzoek verichtte en verricht op het gebied van het slavernij, timmerde evenmin niet aan de kade met een tentoonstelling over hun gedegen historische documentatie en verworven inzichten.

-

Het Scheepvaartmuseum bracht het niet verder dan het organiseren van een Public Relation prietpraat symposium over Gouden Verleden en Gouden Toekomst en een banket voor genodigden.

-

Ergste was het Rijksmuseum dat zich geheel en al heeft laten inpakken door de PR-buros' van SAIL en de ING en het bestonden medewerking te verlenen aan het verbeelden van "onze zeehelden" zonder het nadrukkelijk ook het historisch debat over hun misdadigersrol aan te gaan...

De rol van Amsterdam, Nederland in de Atlantische slavenhandel werd uiteindelijk op geen enkele wijze belicht tijdens SAIL. Wat voor een "lessen uit het verleden" werden er dan geboden? Geen enkele!

-

APTERTE LEUGENS VAN HET STADSBESTUUR dus en schande voor al die academici, historici, conservatoren die het echt wel weten, maar de PR-machine van SAIL ongestraft haar gang hebben laten gaan... dit alles met investering van ons en ook mijn belastinggeld.... Er is steeds vijf jaar de tijd om iets voor te bereiden. Er worden vele miljoenen besteed aan dit festijn, daar is genoeg marge om ook de andere kant vorm te geven.

-

Heb ik verder ergens enig protestgeluid gehoord van al die Anti-Zwarte Piet manifestanten... bij dit festijn van impliciete verheerlijking van het Gouden Koloniale verleden met weglating van de zwarte kant van de geschiedenis van deze stad? Wellicht is hun anti-racisme verstoken van sociaal-economisch historisch besef.

 

Deze leugen, dit falen, is niet incidenteel, maar structureel, ter illustratie kan ik er - met anderen - op wijzen dat op de Engelstalige Wikipedia pagina over de stad Amsterdam het woord slaaf, of slavenhandel niet voorkomt. Het woord 'colonial' komt slecht één keer voor in dit zinnetje:

 

"The medieval and colonial age canals of Amsterdam, known as Grachten, embraces the heart of the city where homes have interesting gables. Beyond the Grachtengordel are the former working class areas of Jordaan and de Pijp."

 

Het "Gouden Verleden" kent op deze Wikipedia pagina geen noemenswaardige zwarte kant:

 

"The 17th century is considered Amsterdam's Golden Age, during which it became the wealthiest city in the world. Ships sailed from Amsterdam to the Baltic Sea, North America, and Africa, as well as present-day Indonesia, India, Sri Lanka, and Brazil, forming the basis of a worldwide trading network. Amsterdam's merchants had the largest share in both the Dutch East India Company and the Dutch West India Company. These companies acquired overseas possessions that later became Dutch colonies. Amsterdam was Europe's most important point for the shipment of goods and was the leading Financial Centre of the world. In 1602, the Amsterdam office of the Dutch East India Company became the world's first stock exchange by trading in its own shares."

 

en.wikipedia.org/wiki/Amsterdam

 

---

(1) Hier de uitspraak op het NOS journaal over "geschiedenis" van burgermeester Van der Laan; bron (op 13:14):

 

“... er is heel veel authentieke belangsteling voor schepen, voor geschiedenis, voor Amsterdam en er is ook - heel sterk - het gevoel dat te beleven met elkaar...”

 

content10c5c.omroep.nl/.../08/23/29510-mp4-web03.mp4

747 views
0 faves
0 comments
Uploaded on August 24, 2015