new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Auvinyà - Sant Julià de Lòria - Andorra | by Queralt jqmj
Back to photostream

Auvinyà - Sant Julià de Lòria - Andorra

Auvinyà és un poble del Principat d’Andorra que pertany a la Parròquia de Sant Julià de Lòria -antiga Lauredia-. Queda documentat que ja l’any 857 (s.IX) existia un assentament anomenat “Albigano”, nom que a través dels temps ha quedat com Auvinyà, probablement derivat de vinya.

 

El poble, ubicat en un lloc privilegiat, està rodejat de camps de conreu: tabac, pomeres, vinya i herba pel bestiar. El fet de ser l’únic poble andorrà que mai ha tingut accés públic ha ajudat a la conservació del seu nucli antic.

Antigament, els seus pobladors practicaven una economia de subsistència, conreant els camps amb cereals, productes de l’hort i també s’exercia la ramaderia. Els seus veïns es desplaçaven a peu o amb animal fins a Sant Julià per adquirir eines i aliments.

 

L’any 2005 es va iniciar un projecte familiar, creiem únic al Principat, desenvolupant l’eixample del casc antic amb 19 cases, més l’església, a partir de les 7 cases pairals ja existents i ben conservades que han conformat el mil·lenari nucli habitat descrit a diferent documentació del segle IX.

 

El projecte ha estat impulsat per la família Fiter, com un somni, una il·lusió en memòria del seu predecessor Ivo Fiter Mallol i que dóna la possibilitat de mostrar a les properes generacions com podia ésser un poble andorrà de fa segles. És el testimoni més fidel per a entendre la forma de convivència dels seus habitants i de relacionar-se amb l’entorn.

S’ha col·locat un escrit en homenatge a tots aquells avantpassats que van sofrir tantes penúries i dificultats per subsistir a Andorra.

 

pobleauvinya.com/www.pobleauvinya.com/Inici.html

pirenia.com/2011/06/28/aubinya-la-m%C3%A0quina-del-temps/

 

Aquesta imatge ha participat en el joc En un lloc a la rosa dels vents

Per endevinar el lloc de la fotografia, registra't primer, si us plau!

1,708 views
2 faves
8 comments
Taken on August 5, 2011