new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Fotokaart - Appeldijk met Bahlmann | by Barry van Baalen
Back to photostream

Fotokaart - Appeldijk met Bahlmann

Een oudje van de Appeldijk met firma Bahlmann & Co die ook in het pand Appeldijk 3 (later van Baalen) hun intrek genomen hebben. De zaak was al in de 19e eeuw in Gorinchem (heb nog niet uitgezocht wanneer precies) en zat er tot in 1933.

 

Bernhard Bahlmann was als jonge man vanuit Duitsland naar Amsterdam gekomen, waar hij een winkel in manufacturen begon op de Nieuwendijk. De zaken gingen goed en hij kon als snel elders in het land filialen openen. In 1848 kwam hij ook naar Gorinchem waar hij het pand op de hoek van de Appeldijk en de Burgstraat kocht. Het Gorkumse filiaal heeft daar tot 1933 gezeten; de winkel is toen door twee winkeliers voor eigen rekening voortgezet.

 

In maart 1933 startte hier Mantel en Kleedingmagazijn N.V. (voorheen Bahlmann Gorinchem. Op 4 maart 1933 heeft Bahlmann hier aan de Appeldijk nog een liquidatieverkoop gehouden. De nieuwe eigenaar van het Mantel en Kleedingmagazijn was J. Wickenhagen (voormalig bedrijfsleider van een zaak van Bahlmann in den Haag), de afdeling heren- en kinderkleding in dit pand werd geleid door Anton Scheuler, hij was een bekende in de stad. Hij was ervoor al verschillende jaren in Gorinchem werkzaam voor Bahlmann.

 

Nog later kwam van Beuzekom mode in dit pand en de openbare bibliotheek.

 

In februari 1914 is het pand mooi verlicht geweest tijdens de onafhankelijkheidsfeesten in de stad.

311 views
0 faves
0 comments
Taken on March 5, 2021