new icn messageflickr-free-ic3d pan white
SNCF 467579 + 467471 @ Hennuyères | by Wouter De Haeck
Back to photostream

SNCF 467579 + 467471 @ Hennuyères

English at the bottom.

 

Bij deze foto van de ballasttreinen tussen Quenast en Somain had ik eigenlijk al afscheid genomen van deze treinen voor dit jaar... maar, dat was dus buiten de waard gerekend want op de laatste rijdag in maart hadden beide locs nog een lege stam wagons richting Quenast gebracht.

 

Die 'lege' stam - ondertussen netjes gevuld met ballast - stond sinds midden maart geblokkeerd in het station van Quenast op spoor 2 te kamperen. Die moest dus nog een keertje naar Frankrijk gerepatrieerd worden. Alleen was de grote vraag: wanneer?

 

Via een paar contacten kwam ik dan op de valreep te weten dat de stam op woensdag 20 mei terug naar Frankrijk zou sporen en rond 12u30 in Quenast zou vertrekken. Een uurtje later zou de trein dan in Clabecq aan de rit richting Frankrijk beginnen.

 

Na mijn online les van die voormiddag die net iets langer duurde dan gepland (ja, ik sta dus niet meer fysiek voor de klas maar zit voor mijn laptop en geef dus zo les Nederlands aan volwassenen) haastte ik me dan ook naar Clabecq (voor de rit tussen Quenast en Clabecq was ik nl al te laat).

 

Groot was mijn verbazing toen ik de locs in Clabecq zag rangeren maar helemaal geen ballastwagons zag!! Voor de eerste keer hadden ze namelijk de locs in het oude stationnetje afgekoppeld (ipv in de bundel). De ballastwagons stonden dus gewoon aan (het verlaten) perron (Clabecq heeft nl geen reizigerstreinen meer)! Ging het zo sneller vooruit... geen idee? Maar goed, er was dus wel degelijk last en dus trok ik verder naar Hennuyères.

 

In Hennuyères kon het wachten dan beginnen - met ondertussen nog een extraatje in de vorm van de verlate intervormingstrein tussen Antwerpen en Châtelet (+/- 60min extra).

Nadat er dan ook eerst nog wat reizigerstreinen voorbijgereden waren, hoorde ik in de verte een ronkend dieselgeluid aanzwellen. En ja hoor, daar waren onze diesels met de ballasttrein!

 

Volgens info zou er in februari 2021 een nieuw contract komen...

---

As a result of the measures, taken for the corona crisis, there was still one tribe of ballast wagons blocked in Quenast since mid March.

Finally, these wagons were picked up by SNCF FRET on Wednesday 20 May. this brought the contract of these trains for this year to an end... a new contract is foreseen in February 2021!

 

Belgium, Hainault, Hennuyères, L96 Brussels - Quévy - May 20, 2020 - 2:04 PM.

2,893 views
93 faves
23 comments
Taken on May 20, 2020