new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Afrikaanse vrouw wint Nobelprijs voor Vrede | by adriaanwagenaar
Back to photostream

Afrikaanse vrouw wint Nobelprijs voor Vrede

De Keniaanse onderminister van Milieu Wangari Maathai heeft dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede gekregen.  

Maathai leidt een organisatie die in Afrika miljoenen bomen heeft geplant om de erosie van de bodem tegen te gaan en brandhout voor het koken te kweken.    

 

Wangari Maathai (1940) is de eerste vrouw in Afrika die een universitaire graad behaalde en het tot minister schopte. In 1977 stond ze aan de wieg van de milieuorganisatie Green Belt Movement. De organisatie strijdt tegen de ontbossing wereldwijd. In de jaren zeventig heeft die milieuorganisatie in Afrika meer dan dertig miljoen bomen geplant. Ook zette ze zich in voor vrouwenrechten.  

 

Maathai is de eerste Afrikaanse vrouw die de Vredesnobelprijs krijgt. Sinds 1901 kregen 12 vrouwen deze prijs. Vorig jaar won de Iraanse advocate Shirin Ebadi de prijs. 

(bron: NOS journaal, 2004)

  

Hoe een ‘gewone’ vrouw tot buitengewone prestaties komt.

- Je bent meer dan je baan. Haar baan is niet ‘onderminister’. haar baan is: ‘alles wat nodig is om haar droom te realiseren. In dat opzicht vertegenwoordigt zij de principes van modern ondernemen zoals we dat terugvinden bij o.a. Virgin.

- ‘Don’t Accept The Accepted Wisdom’. Maathai groeide op in een door mannen gedomineerde Afrikaanse gemeenschap. Zij nam de ruimte om groter te zijn dan de normen en waarden van haar gemeenschap. Niet door ze aan te vallen en te verwerpen, maar door terug te gaan naar de essentie: wat bedoelen we eigenlijk met deze normen en waarden? Ze opende daarmee voor veel mannen en vrouwen de ogen: waar gaat het nu echt om in onze samenleving?

- Wees het voorbeeld van wat je in de wereld om je heen terug wilt zien!

1,314 views
1 fave
0 comments
Taken on October 12, 2004