flickr-free-ic3d pan white

PHOTO nr. 5.000 !!☺

Birdshow in Courzieu (FR), 23 april 2010.

 

Gyps fulvus

NL: Vale Gier

E: Griffon Vulture

D: Gänsegeier

F: Voutour

Eng. Info: www.vulture-territory.com/eurasian.html

  

Grote vleugels!

De vale gier (Gyps fulvus) is één van de grootste vliegende vogels ter wereld. Zijn lijf kan een meter lang worden, maar zijn vleugels zijn pas echt indrukwekkend. Die kunnen een spanwijdte hebben van wel 2,65 meter!

In Europa komt hij vooral voor in Spanje, Frankrijk en Portugal. De laatste jaren zijn er een paar keer gieren gezien in Nederland en België. Door nieuwe regels mogen boeren in Zuid-Europa geen dode dieren op het land meer laten liggen. Dit dwingt de gieren steeds verder weg te zoeken naar voedsel.

  

Sociale dieren

Het meest opvallende aan de vale gier is zijn lange, kale nek. Hierdoor kan hij zijn kop heel diep in een karkas steken. Hij hoeft dan niet bang te zijn te blijven steken met z'n veren. Vale gieren zijn sociale dieren, ze broeden en overnachten in groepen. Als ze voedsel gaan zoeken, vliegen ze ver uit elkaar. Ze zweven urenlang op de warme lucht, soms met een snelheid van zeventig kilometer per uur. Met hun scherpe ogen houden ze elkaar constant in de gaten. Zodra één gier voedsel vindt, duiken ze daar met z’n allen op af. De meest dominante gier maakt tijdens het eten sissende geluiden. De andere gieren praten terug door hard te grommen.

  

Broedplaatsen

De vale gier bouwt hoog in de bergen een nest en legt één ei. Mannetje en vrouwtje zorgen samen voor het broeden én voor het jong. De ouders, die hun hele leven samen blijven, zorgen een half jaar voor het kuiken. Dan wordt het jong het nest uit geduwd. De vale gier heeft niet veel natuurlijke vijanden, maar door jacht, vergiftiging en voedseltekort, waren de gieren bijna uitgestorven.

(Bron: www.natuurineuropa.nl/index.php?option=com_content&vi...

1,478 views
12 faves
122 comments
Taken on April 23, 2010