Foinar 75mm f/4.5 - Canon 5D Mark II
INSTRUKTIONER FÖR KONVERTERING AV GAMMAL MELLANFORMATSLINS TILL CANON 5D Mark II

Tidsåtgång: ca 1,5 timmar

Vad du behöver:

1 Canon Kamerahuslock (EOS R-F-3)

1 gammal mellanformatskamera med mindre lins (ta helst en som inte funkar, finns på nästan vilken loppis som helst för ca 40 kr)

1 Mora kniv (funkar ej med annan kniv)

1 liten flaska superlim (snabbtorkande)

1 borrmaskin (funkar även med annat man kan göra hål i plast med)

1 skruvmejsel

1 sax

1 gaffatejp (svart)

1 liten bit tun kartong ca 300g/m2SÅHÄR GÖR DU

Se till att få loss linsen från den gamla kameran, på min var det mycket enkelt, dock krävdes det att jag skulle ha sönder den, annars hade jag behövt specialverktyg. Denna biten hoppar jag över lite eftersom nästan alla kameror har olika konstruktioner.

Tänk gärna på att ha en kamera som har någorlunda samma avstånd mellan lins och sensor/film som din 5D (eller annan kamera). Återkommer till detta senare.

När nu linsen är loss så tar du ditt kamerahuslock och borrar ett hål i mitten, därefter så tar du Morakniven och karvar ut hålet tills det har samma storlek som linsen så du kan få in den i locket. Tänk på att bevara hålet så mycket i mitten av locket som möjligt.

(Eftersom detta är en mellanformatslins med mycket större bildcirkel än en normal 35mm lins så är det inte supernoga att linsen hamnar precis i mitten, men ju närmare destå bättre, annars blir det mycket tilt/shift känsla)

Ta sedan pappersbiten och skär den i lämplig storlek, tejpa därefter gaffatejp på båda sidor av pappret, detta för att delvis stärka pappret men också för att få en svart innersida av linsen. Linda därefter pappret runt ditt finger och försök att föra in det i hålet du gjort i locket så att pappret sticker ut som en rulle på framsidan av locket. Försök sedan att få in linsen i andra änden av pappret. Pappersrullens funktion är att få linsen på rätt avstånd till sensorn så du får skarpa bilder.

Sätt sedan på locket på din kamera och justera längden på pappersrullen tills du får en skarp bild i din sökare.

VIKTIGT Tryck inte in pappret i locket när den sitter på kameran, då kan du skada både din spegel och med riktig otur även din sensor, ta istället av locket, för in pappersrullen en liten bit i taget och klipp av på baksidan så rullen inte sticker ut så mycket på insidan. Detta får du göra i flera steg tills du fått en helt skarp bild.

Nu ska allt fungera för att fota. Men innan du beger dig ut så är det bra om du fäster linsen i pappret med lim, samt pappret i locket med lim. Var noga så du inte limmar något del av mekaniken i linsen. Samt att du låter allt toka ordentligt innan du sätter på den på kameran igen.


Nu är allt klart =)

I mitt fall så funkar allt på linsen, både slutare (vilket jag spärrat så den alltid är öppen), bländare och fokusring.
3 photos · 251 views