new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Het Erepeleton Binnenlandse Strijdkrachten | by Amsterdam Today
Back to photostream

Het Erepeleton Binnenlandse Strijdkrachten

Tette (Ted) Meines werd op 25 september 1921 geboren in Huizum, gemeente Leeuwarderadeel in Friesland, waar hij met vier zussen opgroeide in een gereformeerd gezin. Hij had in de zomer van 1940 moeten opkomen voor zijn militaire dienstplicht, maar de Duitse inval verhinderde dat. Meines werd gemeenteambtenaar, maar dook later onder uit vrees voor tewerkstelling door de Duitsers. Op 22-jarige leeftijd werd hij actief in het verzet tegen de Duitse bezetter. Hij hielp onder meer bij het onderbrengen van honderden joodse kinderen. In 1992 ontving hij hiervoor een Yad Vashem-onderscheiding. Als verzetsman viel Meines vanaf september 1944 onder de Binnenlandse Strijdkrachten (Gewest Friesland).

Na de bevrijding meldde Meines zich in augustus 1945 als oorlogsvrijwilliger om naar Nederlands-Indië te gaan. Eerst volgde hij echter een officiersopleiding in Engeland en leidde hij in Nederland andere militairen op. Hij werd vervolgens ingedeeld bij het 3e Regiment Veldartillerie, trad in dienst als beroepsmilitair en vertrok in september 1949 – vlak voor de soevereiniteitsoverdracht - naar Nederlands-Indië. Het grootste deel van zijn uitzending diende hij als officier bij het 1e Regiment Veldartillerie op West-Java.

Na terugkomst in Nederland in november 1950 bleef Meines als artillerieofficier in beroepsdienst. Hij doorliep als beroepsmilitair een glanzende carrière die hij in november 1976 in de rang van generaal-majoor afsloot als plaatsvervangend Kwartiermeester-Generaal.

Na zijn functioneel leeftijdsontslag bleef Meines maatschappelijk actief, allereerst als algemeen directeur van de Nederlandse Hartstichting (1976-1983). In 1984 ging zijn loopbaan als ‘veteranen-generaal’ van start toen hij voorzitter werd van het Veteranen Legioen Nederland (1984-1992). Meines richtte intussen in de jaren 1988/1989 de Stichting Veteranen Platform op, een koepelorganisatie van op dat moment tien veteranenorganisaties die de belangen van alle Nederlandse veteranen vertegenwoordigden in het overleg met het Ministerie van Defensie.

 

Bron: www.veteranenplatform.nl

 

No glorification, no heroism, just history.

 

© All rights reserved.

This Image may not be copied, reproduced, distributed,

republished, downloaded, displayed, posted or trasmitted

in any forms or by any means, including electronic,

mechanical, photocopying & recording without My written

permission.

 

 

5,017 views
5 faves
7 comments
Taken on April 12, 2012