new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Sinterklaas & Amsterdam | by Amsterdam Today
Back to group

Sinterklaas & Amsterdam

Nicolaas nam in het legioen der heiligen een bijzondere positie in. Hij wekte enorm vertrouwen op. Van de bakker tot de slager, de gevangene en het ongehuwde meisje, van het schoolkind tot de zeeman: Sint Nicolaas was hun man.

 

Tussen Amsterdam en Sint Nicolaas bestaat een bijzondere band. Sint Nicolaas is zelfs de patroonheilige van de stad. Voor de eerste verbintenis tussen de heilige en de stad moeten we ruim zes eeuwen terug. Amsterdam stond eeuwenlang bekend om zijn grote, levendige Sint-Nicolaasmarkten: een genoegen voor de bewoners van de stad maar een doorn in het oog van de overheden.

 

Dankzij de bekende Amsterdamse schrijver Bredero weten wij waar een kind uit de 17de eeuw zich op kon verheugen. In zijn toneelstuk Moortje (1617) komt een passage voor over het Sint-Nicolaasfeest. Een oude dienstbode somt op wat haar zoontje vroeger zoal in zijn schoen vond: een zakje ..suikererwten'.. vijgen, noten, koek, een kolfstok, een tol, pennen, een schrift en een schoolbord. En naast de kathechismus nog wat lichte leeskost als de romantische avonturen van Floris en Blanchefleur.

 

Sint-Nicolaaskerk wordt Oude kerk. Het kleine Nicolaaskerkje aan de Oudezijds Voorburgwal werd sinds de 14de eeuw talloze malen verbouwd en vergroot. In 1566 bereikte het de omvang die wij nu nog kennen. De naam van de kerk was echter veranderd in de Oude kerk. Dit komt omdat er op de Dam een Nieuwe kerk werd gebouwd.

 

De nieuwe Sint-Nicolaaskerk. In de loop van de 19de eeuw verbeterde de situatie voor de katholieken. De scheiding van kerk en staat van 1795 betekende vrijheid van godsdienst voor iedereen. De oude kerken konden echter niet worden teruggenomen.

In 1884 begon de bouw van een nieuwe kerk ter vervanging van de oude schuilkerk. In 1887 is de nieuwe Nicolaaskerk aan de Prins Hendrikkade klaar voor gebruik.

 

De Sint-Nicolaaskerk is één van de bekendste nieuwe kerken van Amsterdam. De kerk is zeer ruim en hoog en heeft een opvallende bouwstijl. De kerk, officieel de H. Nicolaas binnen de Veste, is gebouwd in de periode 1884-1887 naar een ontwerp van architect A.C. Bleijs (1842-1912). Het is een combinatie van neo-stijlen, waarin neo-renaissance en neo-barok elementen de boventoon voeren. Voor die tijd een zeer ongebruikelijke combinatie. In een nis boven in de topgevel staat het beeld van Sint Nicolaas, patroonheilige van de kerk en van de stad Amsterdam.

    

1,227 views
2 faves
15 comments
Taken on November 14, 2010