new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Part of Amsterdam's charm: out in the open - the free public urinals for men | by Amsterdam Today
Back to photostream

Part of Amsterdam's charm: out in the open - the free public urinals for men

View On Black

 

Some Dutch men just can’t wait. Dutch law provides for on-the-spot fines (€ 90,00 / 2010) for anyone caught baring their bottom by a canal – or anywhere else, for that matter.

 

Difficult as it may be to comprehend, Amsterdam boasts a phenomenon called the plaskrul or “peeing curl”. This is a warped piece of metal in which men can take a pee.

 

You will find in Amsterdam 28 old-fashioned "krul" toilets, named because of their curly shape. The design is such, that it is quite noticable when the curl is in fact occupied. So, when vacant, you enter the curl by walking inside until you can go no further. Note that this step in itself might be difficult, since the curl at this point is most likely covered in pee, vomit, excrement and toilet paper. So when you have crossed that threshold, you are free to unzip and relieve yourself .

  

De wildplasser is al eeuwenlang een groot probleem in de steden. Stankoverlast, ziekten en aantasting van gebouwen zijn de ergste gevolgen ervan. Om de boosdoeners te verleiden nu eens niet in een hoekje of in een steeg te urineren, zijn er in de loop der tijd veel maatregelen genomen.

 

Secreten, urinebakken, privaten, heimelijke gemakken, kakhuizen, waterplaatsen, stilletjes en urinoirs: het zijn allemaal benamingen voor plaatsen om de behoefte, al of niet langs de openbare weg, kwijt te kunnen.

Ondanks al deze voorzieningen kwam het toch erg vaak voor dat iemand in het openbaar een willekeurige plaats tot wc koos. En eigenlijk keek ook niemand daar raar van op.

 

Dat laatste veranderde halverwege de 19de eeuw om een aantal redenen. Een daarvan was de opkomst van nieuwe zeden. Het werd als onbehoorlijk gezien om in het openbaar te urineren, met alle handelingen die daarbij verricht moesten worden. Zo kon je als man in Haagse urinoirs het volgende bord lezen: "Verzoeke uw kleeren in orde te brengen, vóór het verlaten van deze waterplaats."

 

Een erg gewild urinoir was de zogenaamde krul. Het ontwerp was zeer functioneel en eenvoudig. Er waren twee varianten, de eenpersoons- en de tweepersoonskrul. Een deel van de wand aan de bovenkant was geperforeerd. De onderkant ervan liep niet helemaal door tot aan de grond, maar was opgehoogd, waardoor een deel van de benen te zien waren. Hierdoor was in een oogopslag te zien of de krul bezet was en door hoeveel personen. Dat laatste was ook handig voor dienstdoende agenten, die zo meteen konden controleren of er geen onzedelijke handelingen in de krul werden verricht.

In Amsterdam werd dit type urinoir door de Dienst Publieke Werken tot ver in de 20ste eeuw geperfectioneerd. Daardoor is de krul in deze stad nu nog steeds in groten getalen te bezoeken. De op heterdaad betrapte wildplasser die de krul toch niet ziet staan, kan nu een boete van € 90,00 (2010) verwachten.

6,728 views
1 fave
10 comments
Taken on March 13, 2010