new icn messageflickr-free-ic3d pan white
NMBS 7606 + 5527 Voroux | by Davy Beumer
Back to photostream

NMBS 7606 + 5527 Voroux

Om de lijn 2 Leuven - Ans te kunnen aanleggen maakte TUC Rail tijdelijk gebruik van een werfbasis in Voroux. Daar trof ik bijvoorbeeld aan het einde van zo'n werkdag de 7606 en een tweetal 55ers waaronder de 5527.

 

De werkbasis is gelegen op het terrein van de ooit grote vorming van Voroux. Meer bepaald de ontvangstbundels A en B kant Leuven. Via een tijdelijke verbindingsboog werd de lijn 2 in aanleg bereikt.

 

Ik geloof dat de vorming van Voroux werd aangelegd net na de Tweede Wereldoorlog om het Luikse Kinkempois en het station van Ans te ontlasten. Vanuit Voroux werd de westkant van Luik bediend als ook de diverse stations langs de lijn 36. Denk daarbij aan het Luikse plateau met de diverse kolenmijnen die vanuit Ans bereikt konden worden. Maar ook de omgeving van Liers, Herstal en Roccourt. Zelfs werd vanuit Voroux de omgeving van Tilleur bediend in het Maasdal zelf.

 

Aan de vorming kwam een einde aan het begin van de jaren '90. Kinkempois kon het toen wel af door de terugval in het kolen- en staalvervoer. Nu nog weer een dertig jaar later is zelfs Kinkempois niet meer wat het geweest is en is de vorming grotendeels afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe stelplaats.

 

30 april 2001 (negatief)

1,362 views
17 faves
0 comments
Taken on April 30, 2001