new icn messageflickr-free-ic3d pan white
R6259, Gefacetteerd glas-in-loodraam. | by Collectiewijzer
Back to photostream

R6259, Gefacetteerd glas-in-loodraam.

Set van 29 smalle glas-in-loodramen met geometrisch patroon van verschillende kleuren gefacetteerd glas.

De ramen zijn hoogstwaarschijnlijk uitgevoerd en door Toon Berg, of het ook zijn ontwerp is, is niet zeker, maar stilistisch is dit ook mogelijk.

1925=1930

h: 89 cm x b: 20 cm

geen signatuur

R6259-A-AC

Acquisitie: Aangetroffen in de kelders van het Jachthuis St. Hubertus, vermoedelijk is er een link met een eigendom van de familie Kröller Müller en zijn de ramen door een voormalige medewerker ‘gered’ en daarna ‘opgeslagen’ in de kelder. Archiefonderzoek heeft geen nadere informatie opgeleverd.

In het katern Kunst en Letteren van een krant van 11-2-1939 schrijft journalist Cornelis Veth ("Een glas-enthousiast in zijn atelier: Toon Berg, vakman van de Dordstsche school") in de laatste alinea: Toon Berg, die vensters heeft gemaakt in Hoenderloo, het door Berlage gebouwde buitenhuis der Kröllers, en op het door Kromhout versierde schip "Dempo", heeft recht op een reputatie als goed kunstnaar en vakman, ook buiten de stad zijner inwoning, waar men hem kent en waar hij al menig werk heeft geleverd. "

De ramen bevinden zich in het RCE depot en zijn geoormerkt voor een locatie die een connectie heeft met het park de Hoge Veluwe of de familie Kröller Müller vanwege de herkomst.

 

Kernelementen De ramen zijn gemaakt van kwalitatief goed en bijzonder gefacetteerd glas wat in Nederland alleen is toegepast door Toon Berg. Het artikel van Cornelis Veth uit 1939 doet vermoeden dat Berg ook inderdaad de maker was van deze ramen. Op basis van de stijl en op basis van de datering van het krantenartikel zijn de ramen in de jaren dertig gemaakt.

Vanwege de herkomst zal bij herplaatsing rekening gehouden moeten worden met mogelijke verwantschap met de familie Kröller Müller in verband met de beheersovereenkomst van de RCE met de Stichting Park de Nationale Hoge Veluwe.

Dit maakt de ramen moeilijk herplaatsbaar, echter in de context van het Nationale Park de Hoge Veluwe en de familie Kröller Müller liggen er mogelijkheden en kansen.

 

GH, RCE

 

897 views
0 faves
0 comments
Taken on June 24, 2010