new icn messageflickr-free-ic3d pan white
The north-south Colonnaded Street, Sagalassos, Turkey | by Following Hadrian
Back to photostream

The north-south Colonnaded Street, Sagalassos, Turkey

Between the promontory of the Temple of Hadrian and Antoninus Pius and the Lower Agora, the street was 9.60 to 9.90 m wide. At least on its western side, it was flanked by a 3.50 m wide colonnade in front of a row of shops, located on top of two subsequent terraces that were at the most ca. 2 m higher than the level of the road. Therefore, the street would have seemed much longer and more impressive than it actually was. Visitors would have been faced with a broad and bright white avenue, directed towards the large honorific gate in the north, and after the beginning of the 2nd century AD., also toward the impressive Late-Hadrianic Nymphaeum above the Lower Agora.

 

The history of the colonnaded street in the first centuries AD is badly known. At an unknown moment in time, judging by the size of the bricks used in the 4th or 5th c. AD, the row of shops behind the western colonnade, and as a consequence also the colonnade, was reconstructed. The pavement of the Colonnaded Street was relatively well-preserved and continuously maintained: on several locations, brick repairs were visible; along both edges of the street, the slabs were lifted, probably in order to insert waterpipes; and finally, some pavement sections are so irregular, in contrast to the overall very neat rows of pavement slabs, that it is likely they testify to a later relaying. Further large infrastructure works were carried out in the second quarter of the 6th century AD, when the present staircase leading to the Lower Agora was constructed, apparently on top of and somewhat more to the south than the previous connection between Street and Agora.

The western row of shops most likely went out of use in the second half of the 6th century AD. The small amounts of archaeological finds - every day objects, furniture-elements and building decoration - made clear that the area was not only abandoned before the final collapse, but also very thoroughly robbed out. On a later, undated moment, east-west oriented, rubble walls were constructed on top of the pavement. They still incorporated some elements of the colonnade, both pedestals and column fragments.

 

Source: www.sagalassos.be/en/monuments_sites/monumental_centre_so...

665 views
1 fave
0 comments
Taken on March 27, 2013