new icn messageflickr-free-ic3d pan white
'Halve Maen' Oostereiland Hoorn | by FaceMePLS
Back to photostream

'Halve Maen' Oostereiland Hoorn

Waar en wanneer de 1ste Halve Maen is gebouwd, is niet bekend. Vermoedelijk is het schip in 1606 van stapel gelopen.In 1607 duikt de Halve Maen voor het eerst op in de archieven. In het Sontregister om precies te zijn. De vroegst bekende schipper op de Halve Maen is Maarten Pietersz uit Schellinkhout, een bekend schippersdorp dicht bij Hoorn. Zijn naam komt voor in de verkoopakte die in februari 1609 wordt opgemaakt wanneer de eigenaar, de gefortuneerde koopman Jan Jansz van Helmont het jacht de Halve Maen aan de VOC-Kamer Amsterdam verkoopt. De VOC-Kamer Amsterdam huurt de Engelse kapitein Henry Hudson in voor een expeditie naar de Noordelijke IJszeeën. Na een zoektocht van enkele maanden langs de Oostkust van Amerika ontdekt Henry Hudson begin september 1609 de brede monding van de later naar hem genoemde Hudsonrivier.

 

Eind 1618 vindt voor de Javaanse kust een treffen plaats tussen Engelse en Nederlandse schepen. De Engelsen willen met de vernietiging van het door Jan Pietersz Coen gestichte fort bij de havenstad Jacatra voorkomen dat de Nederlanders een belangrijk bruggenhoofd in de Indische Archipel krijgen. In de zeeslag, die onbeslist eindigt, wordt de Halve Maen in brand geschoten en vergaat.

 

Begin 1909 wordt op de Rijksmarinewerf in Amsterdam onder leiding van scheepsarchitect C.L. Loder en ingenieur E.J. Benthem begonnen met de bouw van een replica van de Halve Maen.

Het schip is een cadeau van de Nederlandse bevolking aan de stad New York die dat jaar het 300-jarig jubileum van de reis van Henry Hudson viert. Na jaren in de New Yorkse wateren te hebben rondgevaren, gaat de replica van de Halve Maen in 1934 verloren door brand.

 

Op 23 juli 1988 wordt op de Snow Dock werf in Albany de kiel gelegd voor een nieuwe, tweede replica van het VOC-jacht de Halve Maen. Deze replica vaart tot 2015 rond in de omgeving van NYC.

 

Op 16 december 2014 besluit de gemeenteraad van Hoorn deze Halve Maen op basis van een bruikleenovereenkomst voor een periode van minimaal vijf jaar naar Hoorn te halen. In mei 2015 arriveert het schip (als cargo).

 

De 'Halve Maen' was een bijzonder klein schip waarop toentertijd 15 tot 20 bemanningsleden voeren. Het schip kan bezichtigd worden, best de moeite waard!

Bron: www.halvemaenhoorn.nl/geschiedenis/

 

Voor de liefhebbers:

www.elseviermaandschrift.nl/EGM/1909/07/19090701/EGM-1909...

1,578 views
1 fave
9 comments
Taken on May 30, 2015