new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Untitled | by elinor04 thanks for 28,000,000+ views!
Back to group

Sopron, Szinay House. Rococo style, built in 1770 on the remains of the medieval castle wall.

 

Előkapu, Szinay-ház.

A várfalmaradványon épült, három oldalán szabad, udvartalan, részben egy-, részben kétemeletes, szabálytalan tömbszerű, rokokó díszes lakóház.

 

T ö r t é n e t e : 1770-ben építtette Muhm János György kereskedő; családjától vette meg 1847. augusztus 24-én Zechmeister György kereskedő. E szerződésből kiderül, hogy a házhoz szolgalmi jog tapadt : Szent János nyolcnapos ünnepén a kápolnával szemben a ház folyosóján az istentisztelet alatt az egyházi zenészek muzsikálhattak. A szent tiszteletének ellanyhulása után a jog elévült, a folyosót elfalazták, csak legújabban, ahogy lehullt a vakolat, tűnt ismét szembe a háznak ez a kérdéses része. A Zechmeister-család a házat a XIX. század teljes folyamán birtokolta. Építése óta lényeges változtatás az épületen a XVIII. század végén emelt második emeleten kívül nem történt.

 

Belváros, Előkapu

 

A 11. századtól a 18. század végéig csupán két helyen, az előkapun vagy a hátsókapun át lehetett bejutni a városfalakon belülre. Napjainkban a kapuk egykori helyéhez keskeny, fűrészfogas beépítésű utcák vezetnek, amelyek ma az Előkapu, illetve a Hátsókapu nevet viselik.

 

Az előkapu eredetileg a Tűztorony előtt emelkedett, ma jelképes vasbetonív mutatja helyét. Az előkapuhoz egy enyhén kanyarodó gát (töltésút) vezetett, amelyet farkasverem és felvonóhíd szakított meg.

 

A gát két oldalára csak a 18. században épültek házak. A házsorok fűrészfogas beépítése és az utca kanyarodása az ellenségnek a városkapuhoz vezető útját nehezítette. Az épületekbe a város őreit szállásolták el, akik az előkapu bejárata felé néző földszinti ablakokból figyelhették az érkezőket.

 

674 views
3 faves
2 comments
Taken on September 9, 2012