flickr-free-ic3d pan white

Portal of Sevenchapels - A Hétkápolna kapuja

Sevenchapels and Friary - Vác. Hétkápolna és kolostor

(Seven chapels: because there are seven stations of shrine of Holy Mary around the chapel.)

The place has been respected as a miracle-worker spot since Middle Ages. A little church was built at the fountain around 1200s. It was demolished by Tartars. The present Zopf style chapel was built in the 1710s by bishop Zsigmond Kollonits,though it was ordained only 1780. It was enlarged many times later. The icon of the chapel is a copy of the picture of Máriavölgy shrine near Pozsony.

It has been a popular shrine since 1815.

 

www.vac.hu/nyelv/eng/index.php

 

About Zopf (pigtail) style: en.wikipedia.org/wiki/Rococo_style

 

www.bucsujaras.hu/vac/

 

A hagyomány szerint a kápolna közelében lakott hajdan a váci remete, akinek a lakhelyét övező erdőségben látta Géza és László herceg azt a csodás látomást, amelyhez a város alapítása köthető. Már a középkorban is csodatévőként tisztelt forrásnál álló kis templomot az 1710-es években építették, később többször bővítették.

A mai copf stílusú kápolnát a tatárjáráskor építették, majd a török időkben elpusztult épület helyén Kollonits Zsigmond püspök kezdte építtetni 1711-ben, de csak 1780-ban szentelték fel mai formájában. Kegyképe a pozsonyi máriavölgyi kegyhely képének másolata. A stációk domborművei Szűz Mária hét fő örömét és fájdalmát ábrázolják.

 

1815 óta híres búcsújáróhely, melynek Mária napi főbúcsúján minden évben ezrek gyűlnek össze Szűz Mária tiszteltére

   

611 views
4 faves
15 comments
Taken on June 2, 2012