flickr-free-ic3d pan white

Purple Passion Flower

Passiflora, the passion flowers or passion vines, is a genus of about 500 species of flowering plants, the namesakes of the family Passifloraceae. They are mostly tropical climbing vines, with some being shrubs, and a few species being herbaceous. The flower come in many varieties with different flower sizes and colors. A common passionflower color is purple, but the flowers also come in very bright pink, red, blue, yellow and green. The fruit of a passiflower is a berry.

The genus Passiflora is found in South and Central America, China, and Southern Asia, New Guinea, a few species in Australia, New Zealand and in southern North America, 9 species. Passiflora is absent in Europe, northern and western Asia, and in Africa. In Africa is growing in the closely related genus Adenia in the family Passifloraceae.

 

Het geslacht passiebloem (Passiflora) is een geslacht van meest overblijvende en meestal klimmende planten met ranken in de familie Passifloraceae. Ook zijn er bomen en struiken onder de passiebloemen. De zeer variabel gevormde bloemen komen in verschillende maten en kleuren voor. De meest algemene kleur is paars, maar er zijn ook fel roze, rode, blauwe, gele en groene bloemen. De vrucht van een passiebloem is een groot uitgevallen bes. Er zijn ruim 500 soorten bekend.

Het natuurlijke verspreidingsgebied van de passiebloemen ligt in Midden- en Zuid-Amerika, op de Cariben en negen soorten in zuidelijk Noord-Amerika. In Zuid-Amerika komen ze voor van de Andes tot in tropisch laagland. Ook in Australië, Oceanië en in het zuiden en zuidoosten van Azië komen van oorsprong een klein aantal passiebloemen voor. Europa en Afrika hebben geen passiebloemen. In Afrika ligt wel het natuurlijke verspreidingsgebied van het verwante geslacht Adenia.

 

Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen passiebloemen ter illustratie om het kruisigingverhaal van Jezus Christus over te brengen. Toen zij passiebloemen in Amerika ontdekten, zagen zij in de vijf kelk- en de vijf kroonbladeren een verwijzing naar tien van de twaalf apostelen: Petrus en Judas zijn uitgezonderd. De drie stampers leken op de spijkers waarmee Jezus Christus aan het kruis werd genageld. De corona leek op de doornenkroon van Christus. De kronkelige ranken leken op een zweep. De drie schutbladeren stelden de drie Maria's bij het kruis voor.

 

Deze foto is gemaakt in De Passiflorahoeve bij Harskamp op de Veluwe tussen Ede en Apeldoorn.

De Passiflorahoeve is een zorgboerderij, een gekwalificeerde zorginstelling, dat ruimte biedt aan mensen die hulp, zorg of begeleiding nodig hebben. Landbouw en zorg worden gecombineerd, wat positief bijdraagt aan de gezondheid van de cliënten om mogelijk terug te kunnen keren in de maatschappij. Bij De Passiflorahoeve zijn mensen met een psychische hulpvraag, zoals burnout, overspannen, trauma's, maar ook autisten aan het werk.

Naast de zorg voor de enorme collectie passiflora's (ruim 400 soorten) en andere tropische planten, is er nog de aandacht voor dieren (paarden, kippen en vele tropische en Europese vlindersoorten).

Met dit alles is de cliënt (ook wel hulpboer genoemd) volgens een vast dag- en seizoensritme aan het werk. Info: www.passiflorahoeve.nl/ _______________________________________________________________________________

 

All rights reserved. Copyright © Martien Uiterweerd. All my images are protected under international authors copyright laws and may not be downloaded, reproduced, copied, transmitted or manipulated without my written explicit permission.

_______________________________________________________________________________

.

.

12,958 views
64 faves
383 comments
Taken on June 11, 2011