new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Me, mom and aunt | by Foto Martien
Back to group

Me, mom and aunt

Baby "Faya", mom "Bangka" and aunt "Irma"

Rotterdam's Zoo "Blijdorp" announced the welcome addition of another Asian Elephant, a girl named "Faya", on Tuesday evening 20 July, 2010.

The calf weighed in at 75 kg but zoo authorities say baby elephant was, "on the small side".

Despite its small size, the baby elephant was up on its feet and suckling less than two hours after birth.

The zoo says the new elephant is the 14th to be born at Blijdorp and the ninth female. It is the first time that the elephant keepers decided to allow the mother to give birth outside in a natural environment with the other members of the herd around her. The zoo authorities say it is much better for the calf to be born outside; it is far easier for a newborn calf to learn to stand up on soft, sandy soil than on concrete and it also means the newborn can use more of its energy to find its mother's teat.

It is the first time in the world that an elephant has been born in the same zoo as both its parents, whether parents are not related to each other. Blijdorp is now home to three generations of the same family. The herd consists of six females and one male. Because the baby was born in the outside enclosure, the public were able to see it very soon after it was born.

 

Baby "Faya", ma "Bangka" en tante "Irma"

In de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp is dinsdagavond 20 juli een olifantje geboren.

Het is een meisje met de naam "Faya". Ze is de 14e Aziatische olifant die in Rotterdam geboren wordt en het negende vrouwtje. Het is de eerste keer dat er bewust voor gekozen is de moeder, "Bangka", in de groep en buiten, net zoals in de natuur, te laten bevallen.

Met name dat laatste bleek een groot winstpunt, want doordat het kalf op het zand ter wereld kwam en niet op het beton, kon het vrijwel direct staan en verloor het geen energie met opstaan.

Daardoor was Faya, ondanks dat ze met zo’n 75 kilo aan de kleine kant is, in staat om alle energie te steken in het vinden van het uier. Binnen twee uur na de geboorte stond ze te drinken.

Voor vader "Timber", geboren in 1998 in Blijdorp, is het zijn eerste jong. Hij sloeg de bevalling op afstand gade. Ook voor moeder Bangka, geboren in 2000 in Blijdorp, is het haar eerste jong.

Daarnaast is het de eerste keer ter wereld dat er in een dierentuin een olifant geboren wordt, van wie beide ouders in diezelfde dierentuin geboren zijn en niet aan elkaar verwant zijn. Kortom, dit jong is op twee manieren een unieke geboorte, maar daar is de kleine zich nog niet van bewust.

Aangezien moeder buiten bevallen is, is het jong direct voor het publiek te zien. De kudde Aziatische olifanten in Diergaarde Blijdorp bestaat nu uit één man en zes vrouwtjes.

________________________________________________________________________________

 

All rights reserved. Copyright © Martien Uiterweerd. All my images are protected under international authors copyright laws and may not be downloaded, reproduced, copied, transmitted or manipulated without my written explicit permission.

_________________________________________________________________________________

.

37,914 views
92 faves
327 comments
Taken on August 30, 2010