flickr-free-ic3d pan white

Asian Elephant

The Asian or Asiatic Elephant (Elephas maximus), sometimes known by the name of one of its subspecies, the Indian Elephant, is one of the four living species of elephant, and the only living species of the genus Elephas. It is the largest living land animal in Asia.

The species is found primarily in Bangladesh, India, Sri Lanka, Indochina and parts of Nepal and Indonesia (primarily Borneo and Sumatra), Vietnam, Thailand, Laos, China and Bhutan. It is considered endangered, with between 41,000 and 52,500 left in the wild.

This animal is widely domesticated, and has been used in forestry in South and Southeast Asia for centuries and also in tourist and ceremonial purposes.

The Asian Elephant is slightly smaller than its African relatives; the easiest way to distinguish the two is that the Asian elephant has smaller ears. The Asian Elephant tends to grow to around 2 to 3.6 metres in height and 3,000–5,000 kilograms in weight.

This picture was taken in Burgers Zoo in Arnhem, the Netherlands.

 

De Aziatische olifant (Elephas maximus) is het grootste landdier van Azië, maar kleiner dan de Afrikaanse olifant. Zijn schouderhoogte is tussen 2 en 3,6 meter en zijn gewicht tussen de 3000 en 5000 kg. Hij heeft naar beneden wijzende oren, die kleiner zijn als de Afrikaanse olifant, en een bolle rug (in het Latijn: elephas).

Een belangrijk kenmerk is ook zijn slurf. Deze heeft aan het einde een vinger aan de bovenkant, de Afrikaanse soort heeft er een aan de onder- en een aan de bovenkant.

De Aziatische olifant kan tam worden gemaakt en gebruikt worden als lastdier. Er leven 16.500 olifanten als lastdier. Dat is ongeveer een kwart van de totale populatie wilde olifanten. Hun baanfunctie kan inhouden: boomstammen uit het bos te slepen, toeristen rond te dragen in nationale parken, karren te trekken, vrachten te vervoeren in afgelegen gebieden en wilde olifanten te vangen.

De Aziatische olifant leeft in Bangladesh, India, Sri Lanka, Indochina en delen van Nepal en Indonesië (Borneo en Sumatra), Vietnam, Thailand, Laos, China en Bhutan.

De foto is genomen in Burgers Zoo in Arnhem

______________________________________________________________________

 

Weetjes

 

Burgers Zoo werkt op een bijzondere manier mee met het fokprogramma voor de bedreigde Aziatisch olifant. Er worden namelijk alleen bejaarde dames uit andere dierenparken gehouden die te oud zijn om nog jongen te krijgen.

Op deze manier hebben de dames samen een fijne oude dag.

 

De olifanten van Burgers Zoo communiceren met de olifanten in het 40 km verderop gelegen Oudehands Dierenpark in Rhenen. Als de olifanten in Arnhem of Rhenen trompetteren wordt dit in het andere dierenpark beantwoord.

______________________________________________________________________

 

Site Burgers Zoo in Dutch, English and German: www.burgerszoo.eu/

______________________________________________________________________

 

All rights reserved. Copyright © Martien Uiterweerd. All my images are protected under international authors copyright laws and may not be downloaded, reproduced, copied, transmitted or manipulated without my written explicit permission.

______________________________________________________________________

 

60,232 views
62 faves
188 comments
Taken on April 3, 2010