new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Left Luggage (det) | by John de Grooth
Back to photostream

Left Luggage (det)

Foto is geïnspireerd op de film "Left Luggage" van regiseur Jeroen Krabbé.

 

Geprobeerd die sfeer in één foto te vangen.

Daarom is de uitbundigheid ook uit het kleurgebruik verdwenen.

Toch ook niet zuiver zwart wit. Zie de koffer en tas

 

Kijk bij de foto van het totaal eens in "original" grootte naar de jute zakken! Daar was ik zelf erg verbaasd over.

 

Left Luggage is een Nederlands-Belgisch-Britse film uit 1998. De film is een bewerking van het boek 2 Koffers Vol van Carl Friedman. Jeroen Krabbé debuteerde als regisseur met deze film. Vele Nederlandse en Belgische acteurs maken hun opwachting in kleine bijrollen.

 

Het verhaal speelt zich af in 1972 in Antwerpen, waar de hippie-generatie en protesten de boventoon voeren. Te midden hiervan leeft Chaja, een student die op dat moment een bijbaantje zoekt om haar studie te bekostigen. Via een advertentie komt ze bij de joodse familie Kalman terecht. Ze zien deze losgeslagen meid in eerste instantie niet zitten als oppas voor hun jongste 4-jarige zoon Simcha. Maar mevrouw Kalman weet meneer Kalman te overtuigen het toch te doen, omdat ze tot op heden niemand hebben weten te vinden. Het contact tussen Chaja en Simcha verloopt stroef mede doordat hij nooit praat, maar er groeit toch een hechte band. Meneer Kalman echter vindt de omgang en opvoedingsmethodes niet binnen zijn joods-orthodox geloof passen. Chaja gaat hier tegen in en de drie andere jongens en zelfs moeder Kalman krijgen bewondering voor haar door voor zichzelf op te komen. Het voorval loopt uit op een drama als Simcha op het moment dat Chaja een dagje vrij heeft thuis wegloopt, hij loopt naar het park waar de eenden zijn waar hij zo gek op was, daar wordt hij dood gevonden in de vijver.

 

In de film komt het oorlogsverleden van de vader van Chaja aan bod, maar ook de spanningen tussen de verschillende stromingen binnen de joodse gemeenschap van de jaren 60. Het conflict tussen Chaja en de familie is niet alleen een persoonlijk conflict, het is ook een botsing tussen het liberale en het orthodoxe jodendom. Krabbé speelt zelf een van de hoofdrollen waarvoor hij Jiddisch heeft moeten leren.

Rolverdeling

Acteur Personage

Laura Fraser ....................Chaya Silberschmidt

Isabella Rossellini ............Mev. Kalman

Jeroen Krabbé .................Men. Kalman

Adam Monty......................Simcha Kalman

Maximilian Schell............ Vader van Chaya

Chaim Topol ....................Men. Apfelschnitt

Miriam Margolyes ............Mrs. Goldman

Marianne Saegebrecht.... Moeder van Chaya

David Bradley ..................Conciërge Bron Wikipedia.

   

12P_4250XPH5N-1525pxC

1,191 views
4 faves
17 comments
Taken on May 17, 2012