new icn messageflickr-free-ic3d pan white
PKN kerk de Hoeksteen Stadskanaal | by John de Grooth
Back to photostream

PKN kerk de Hoeksteen Stadskanaal

Toen de burgerlijke gemeente in de jaren zestig een grote uitbreiding onderging, o.a. ten gevolge van de Philips-vestiging, moest er voor de hervormde gemeenteleden, die zich in de nieuwe wijk Ter Maars vestigden, een kerkelijk onderkomen gezocht worden.

 

Eerst werden er op zondagmorgen diensten gehouden in het Geert-Teiscentrum. Na moeilijkheden met de directie kwamen er dubbele diensten in de kerk aan de Oosterkade om 9 en 10.30 uur. Omdat ook deze regeling bezwaren opleverde, werd tot de bouw van een kerk in de nieuwe wijk besloten.

Na aanbesteding in dec. 1974 werd door bouwbedrijf Koning op 21 jan 1975 met de bouw begonnen onder architectuur van J.J. Faber.

 

Opmerkelijk bij de bouw is een muurtje in de hal bij de ingang aan het Velingspad. Daar mochten gemeenteleden zelf een steen metselen, aldus symboliserend de gezamenlijke opbouw van het gemeenteleven in deze wijk.

 

De eerste dienst in de nieuwe kerk vond plaats op 23 november 1975

 

Sinds 17 september 1994 hangt een groot wandkleed in De Hoeksteen. Het bestaat uit zeven panelen en is ontworpen door mevr. A. Vriezen. Het is gemaakt door 35 gemeenteleden o.l.v. mevr. T. Wiersma.

 

De drie panelen met een hoeksteen beelden Oudtestamentische teksten uit: drie hoekstenen. De drie panelen met een poort beelden Nieuwtestamentische teksten uit. In het laatste paneel is Christus Jezus zelf de hoeksteen. Efeziërs 2:20-22.

 

John de Grooth in boekje Kerkentocht 2005. www.johndegrooth.nl

 

More on www.johndegrooth.nl

 

Set churches:

Click here for set churches

1,554 views
0 faves
2 comments
Taken on August 2, 2007