new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción, Torija (Guadalajara, España) | by Jesús Cano Sánchez
Back to photostream

Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción, Torija (Guadalajara, España)

L'església de Nuestra Señora de la Asunción de Torija va ser construïda en el primer terç del segle XVI, sobre un temple anterior d'origen romànic, del queden alguns vestigis. L'església ha estat reformada durant els segles XVIII i XX. Tot i que segueix les pautes de l'estil plateresc, va ser iniciada en estil gòtic o prerrenaixentista, essent la seva portada principal ja plenament renaixentista.

 

La seva torre és de planta quadrada amb quatre cossos assenyalats per cornises, sis buits per a campanes i una terrassa balustrada a la part superior.

 

La portada superior, elevada sobre una escaleta de quatre esglaons, s'estructura d'acord amb un arc de mig punt emmarcat per dues columnes d'ordre dòric. A la fornícula s'ha col·locat una Verge amb el Nen, tallada en pedra. Les portes, destruïdes, durant la Guerra Civil de 1936, tenen en la seva part superior uns escuts en memòria i honor del poeta i diplomàtic José María Alonso Gamo, fill de la població, i de la seva esposa, María Dolores Sandoval.

 

El temple és de planta basilical de tres naus amb creuer i absis rectangular. A la capçalera de la nau de l'Evangeli es troba la sagristia. A la mateixa nau hi ha una capella del segle XVII. En el primer tram de la nau de l'Epístola hi ha una capella amb arc gòtic i als seus peus una llosa sepulcral a la qual només es llegeix l'any de qui va ser sepultat, 1563, que bé podria ser l'arquitecte de l'església. La nau central destaca pel magnífic arc plateresc amb clara influència del gran mestre Covarrubias i decoració de motius vegetals, influència també present a la coberta de les tres capelles del creuer i en la de l'absis, realitzades amb voltes de creueria on les nervadures descansen sobre mènsules prerrenaixentistes. El cor és barroc i temps ençà tenia cadirat de noguera, faristol, cantorals i òrgan de tubs. En època més recent se li va adjuntar la pila baptismal plateresca amb motius de la Passió i la reixa del mateix estil, que es trobava en el seu origen sota l'arc central.

 

A Google Maps.

512 views
5 faves
1 comment
Taken on March 16, 2019