new icn messageflickr-free-ic3d pan white

Fort de Roovere, Halsteren

100 pictures group, #43 symmetry

better on black, click picture or L

 

Loopgraafbrug

"Bridge" down in the water like a trench, walking like Moses to the other side, way below the waterline.

----------------------

Fort De Roovere is een schans bij Halsteren (aan de Schansbaan/Ligneweg) die onderdeel was van de West-Brabantse waterlinie. Het is een aarden fort dat door middel van een wal (Ligneweg) aan het fort Pinssen is verbonden. Het fort is aan de "achterzijde" open, aan de "voorzijde" bestaat het uit twee bastions. Het fort heeft een droge gracht en de hellingen zijn begroeid met bomen. In 1747, tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748) is het fort belegerd geweest door de Fransen. De belegering is uitgebreid beschreven. Uiteindelijk viel de vesting Bergen op Zoom en werd de belegering gestaakt.

 

Tegenwoordig is er een Stichting Vrienden van Fort de Roovere, die er naar streeft om het fort uit de vergetelheid te krijgen.

 

Medio 2010 is een begin gemaakt met een grootschalige opknapbeurt van het fort waarbij door verwijderen van de meeste begroeiing en het uitdiepen van de oude grachten het fort weer duidelijker als zodanig herkenbaar moet worden. De kaalslag waarmee dit gepaard ging leidde tot veel lokale protesten. Opvallend is dat er verder weinig tot geen aandacht wordt besteed aan archeologisch onderzoek terwijl in de directe omgeving sporen te vinden moeten zijn van de o.a. de belegering door de Fransen. Lokale amateurs met metaaldetectoren vinden er nog geregeld kartetskogels die van deze belegering afkomstig moeten zijn.

 

tekst : met toestemming overgenomen van mijn contact Spinoolwww.flickr.com/photos/27542337@N07/. Bedankt Richard!

 

1,015 views
0 faves
46 comments
Taken on March 23, 2011