new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Orchidee - Orchid  (Phalaenopsis) | by Ard's photos
Back to photostream

Orchidee - Orchid (Phalaenopsis)

26-05-2006

 

Phalaenopsis (fal-en-OP-sis), Grieks voor “nachtvlinder”, is één van de vele geslachten behorend tot de Orchideeënfamilie (Orchidaceae). Deze van oorsprong zeldzame plant werd rond de jaren 1700 via ontdekkingsreizen naar onze streken meegebracht en werd pas later in de eerste helft van de 20e eeuw door intense kweekmethodes gecultiveerd waarna men ze aan redelijke prijzen aan de tuinliefhebber kon aanbieden.

Deze meest verkochte en populairste bloeiende kamerorchidee is één van de makkelijkste om in onze huiskamers te houden en er bestaan ruim 50 soorten met meer dan honderdduizend cultivars. Zijn natuurlijke biotopen bevinden zich in de tropische regenwouden van Azië, Nieuw–Guinea en Australië waar de plant als epifyt groeit in de bomen. Het is geen parasiet want hij gebruikt de takken eerder als steun en om zich vast te hechten via zijn vlezige wortels. De vlinderachtige vorm van de bloemen heeft tot doel vlinders te lokken om op deze “eerder schalkse” manier bestuiving mogelijk te maken.

Uit de brede lederachtige, groene bladeren komen de lange gebogen bloemstengels voorzien van soms wel 20 “prachtige” bloemen . Deze kunnen in ideale omstandigheden 3 maanden aan een stuk bloeien.

 

4,869 views
29 faves
63 comments
Taken on June 21, 2006